Vágólapra másolva!
Tovább húzódik a tavalyi kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon győztes Michael Freund doppingügye, ami magyar szempontból azért érdekes, mert ha a német klasszist megfosztják aranyérmétől, a mögötte második helyen végzett Lázár Zoltán lesz a világbajnok.

- Június 29-ére újabb meghallgatásra hívták Freundot, de valószínűleg még akkor sem születik majd döntés, hanem várhatóan csak pár héttel később hozzák meg az ítéletet - mondta a csapatban Dobrovitz Józseffel és Kecskeméti Lászlóval vb-aranyérmes klasszis.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A és B próba egyformán kimutatta a nyugtatóként használt valeriánsavat.

- Ilyen esetekben mindig elmarasztaló ítélet szokott születni. Csak hibás eljárás esetén ejtenék az ügyet, de erről nincs szó. Freund szerint a vb istállójában megevett szénában lehetett a tiltott szer, ám az ilyen jellegű magyarázatokat egyszer sem követte felmentő határozat. - mondta korábban Fugli Károly, a honi lovasszövetség főtitkára, aki szerint elképzelhetetlen, hogy a négylábú szervezetébe a vb-n került volna a tiltólistán lévő szer. A nemzetközi szövetség állásfoglalásában is az áll, hogy kiváló volt az istálló biztonsága, és illetéktelen személy oda nem léphetett be.

A Lázár testvérek most az országos bajnokság hétvégi, 2. fordulójára készülnek, amelyet mind a négyesfogatot hajtó Zoltán, mind a kettessel versenyző Vilmos felkészülésre használ, bár mindketten győzni mennek Vecsésre. Az első, fábiánsebestyéni viadalt egyformán megnyerték.

Lázár Vilmosnak ráadásul ez lesz az első válogatója a szeptemberi, salzburgi világbajnokságra. Az ifjabbik Lázár pedig már az aacheni viadalra, illetve a jövő évi, ugyanott sorra kerülő vb-re építi a fogatát.