Vágólapra másolva!
Besenyei Péter harmadik lett az egyesült arab emirátusokbeli Abu Dabiban, az év első Air Race gyorsasági akadály-repülőverseny futamán, ahol ő volt az egyedüli pilóta, aki kétüléses géppel szállt versenybe.

Mindössze másodperceken múlt, hogy Mike Mangold helyett Kirby Chambliss lett az idei év első Red Bull Air Race futamának a győztese Abu Dabiban. A verseny történetében eddig legtöbbször dobogóra került triumvirátus két amerikai versenyzője közül a néhai topgun-pilóta, a tavalyi Világfutam első helyezettje, Mike Mangold akadályba ütközött, így 10 másodperces büntetést kapott.

Besenyi Péter egy héttel az első verseny előtt próbálta ki új, Velox típusú gépét Abu Dabiban, amivel azonban technikai okok miatt végül nem versenyezhetett. A kétüléses kölcsöngéppel esélytelennek tűnt a dobogóra, ám bravúros, szűken kimért manőverezéssel mégis a harmadik helyre küzdötte fel magát.

A Red Bull Air Race gyorsasági akadály-repülőverseny 2006-os első futamát péntekre hirdették meg, de a 44 km/h-s észak-keleti szél miatt szombatra halasztották, miután a versenypályaként szolgáló kikötő 5 emelet magas irányítótornya is megingott a nagy erejű szélben.

A több száz meghívott vendég és a sajtó képviselői órákon át hiába vártak a helyszínen, a város forgalma teljesen bedugult, sőt a sejk is hiába látogatott a helyszínre. A szakértők és a bíró szerint is lehetetlenné vált a 18 méter magas felfújható kapuk között repülni. Miután az Egyesült Arab Emirátusokban a szombat munkanap, a versenyre a csalódott tömegnek csak egy része látogatott el, s mintegy 200 ezren látták a helyszínen a versenyt.

Forrás: Sportpiac



Az sem lehet véletlen, hogy Abu Dabiban is éppen őt kérték fel az évadnyitó futam show-elemének a bemutatására: csütörtökön óriási érdeklődés közepette Besenyei repülőrajttal igyekezett gyorsabb lenni a Red Bull Racing Forma-1-es versenyautójánál. A speciális versenyt az arab város híres tengerparti sétányán, a Cornishon rendezték. A verseny díjkiosztóján Besenyei Péter nevét harsogta a tömeg, ő lett a "szívek győztese" is...

Eredmények:
1. Kirby Chambliss (amerikai) 3:33.37
2. Mike Mangold (amerikai) 3:37.94
3. Peter Besenyei 3:41.72
4. Alejandro Maclean (spanyol) 3:42.25
5. Nicolas Ivanoff (francia) 3:49.11