Vágólapra másolva!
Az Anaheim Mighty Ducks legyőzte a New Jersey Devilst az NHL  döntőjének magyar idő szerint vasárnap hajnali mérkőzésén, így az utolsó, hetedik találkozón dől el, hogy ki nyeri a Stanley-kupát.

Az életben maradásért hajtó Anaheim fantasztikusan kezdte a mérkőzést. Sorra dolgozta ki a helyzeteket, és ezek közül az első harmadban hármat is kihasznált. Az 5. percben Steve Rucchin lövése irányt változtatott a hátvéd Scott Stevens korcsolyáján, és Martin Brodeur nem védhetett.

Később egyenlíthetett volna a Devils, azonban Turner Stevenson kísérlete a kapus Jean-Sebastien Giguere-ről a kapuvasra pattant. A folytatásban újra Rucchin villant, Mike LeClerc középre adását lőtte a jobb felső sarokba. A Mighty Ducks a döntőben először vezetett két góllal. 2:17 perc múlva Kariya lövése kivágódott a kapuvasról, és a közelben álló Steve Thomas nem hibázott. A finálé-sorozatban ez volt az első emberelönyős találata a hazaiaknak.

A második játékrész elején a nagyobb sebességi fokozatba kapcsoló vendégek gyorsan szépítettek: Kurt Sauer veszítette el a korongot saját kapuja mögött, az arcsérüléssel játszó John Madden centerezését pedig Jay Pandolfo vágta a hálóba. Aztán az NHL egyik legkeményebb védője, Stevens ütközött Kariyával, aki percekig feküdt mozdulatlanul a jégen. Rövid ápolás után azonban visszatért, előbb estében a kapuvasat találta el, majd a 38. percben bődületesen nagy gólt lőtt a bal felső sarokba.

A záró harmad kezdetén végleg eldőlt a mérkőzés: Turner Stevenson került a büntetőpadra, és a 2000-ben még a Devilsszel Stanley-kupát nyerő cseh Petr Sykora a hátsó palánkról visszapattanó korongot - Stevens nagy hibája után - a kapuba csúsztatta.

Később még a New Jersey szépített - ugyancsak létszámfölényben -, Grant Marshall ért bele Brian Rafalski távoli kísérletébe. A sorsdöntő hetedik mérkőzésre magyar idő szerint kedd hajnalban kerül sor a Devils otthonában, East Rutherfordban. A Mighty Ducks 1996. február 11-e óta nem nyert ott, sorozatban tíz fellépésén vereséget szenvedett. Igaz, az utolsó hétmeccses döntőt a New Jersey veszítette el: 2001-ben a Colorado Avalanche-től kapott ki. A mostani fináléban mind a hat mérkőzést a hazai együttes nyerte, ilyen ezt megelőzően utoljára 1971-ben fordult elő.

Stanley-kupa-döntő, 6. mérkőzés:
Anaheim Mighty Ducks - New Jersey Devils 5-2 (3-0, 1-1, 1-1)
gól: Rucchin (5., 14.), Thomas (16.-emberelőny), Kariya (38.), Sykora (44.-emberelőny), illetve Pandolfo (23.), Marshall (51.-emberelőny)
állás: 3-3