Vágólapra másolva!
Dávid Kornél után újabb magyar játékosa lehet az NBA-nek, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságnak, amelynek draftjára június 26-án kerül sor. A névsorban ott található Bencze Zoltán neve is, az Albacomp fiatal centerére egyes internetes források szerint a Toronto Raptors is felfigyelt.

Hivatalosan is megjelent NBA draftján szereplő játékosok között Bencze Zoltánnak, az Albacomp centerének neve. A 22 éves, 211 cm magas, 108 kg testsúlyú kosarassal kapcsolatban már korábban is felmerült a hír, ám mivel neve és statisztikái már az NBA oldalán is megtalálhatóak valószínűsíthető, ezúttal nem kacsáról van szó.

Bencze pedigréjénél feltüntetik, hogy míg a 2001-2002-es szezonban még alig-alig jutott szóhoz, addig a most befejeződött idényben már a liga egyik legjobbja volt. Az Albacompot az alapszakaszban a negyedik helyhez segítette, átlagban 12,1 pontot dobott és 8,3 lepattanót szedett, utóbbival a bajnokságban a negyedik legjobb eredményt érte el. Erősségének azt tartják, hogy összességében sokat fejlődött, s biztos kezű dobóvá, s jó lepattanószedővé vált.

Az nbadraft oldalán figyelemreméltó előrejelzésre bukkanhatunk: a szaklap tudni véli, hogy a játékosbörzén negyedikként választó Toronto Raptors a texasi védőt, TJ Fordot választja, ám a második körben a csapat kiszemeltje Bencze Zoltán. Sőt, akad olyan fórum is, ahol a Raptors-szurkolók már azt ecsetelgetik, vajon ki lehet ez a fiú? Korábban a Houston Rockets megfigyelői már szemrevételezték Fehérvárott a játékost, így nem teljesen ismeretlen az amerikai piac előtt sem.

Ami biztos: helyi idő szerint június 26-án a draft első választása a Cleveland Cavalierst illeti, a gyenge szezont maga mögött tudó együttes választottja LeBron James lesz, míg Detroitba Darko Milicic, Denverbe pedig Carmelo Anthony szerződik. A hivatalos források, például a Raptors honlapja szerint a Toronto hét játékost tart szemmel, így Chris Bosh, TJ Ford, Chris Kaman, Jarvis Hayes, Maciej Lampe, Mike Sweetney és Dwayne Wade közül valaki biztosan Raptors-mezbe bújik.

A kanadai együttest egyébként szerda óta már új tréner irányítja: Lanny Wilkens helyett Kevin O'Neill lett a csapat szakvezetője. A 46 éves mester eddig még sehol sem kapott vezetői állást, korábban Jeff Van Gundy (New York) és Rick Carlisle (Detroit) mögött dolgozott asszisztensként.