Vágólapra másolva!
Hétfőn délután hazaérkezett Bostonból, az NBA egyik nyári rostáló táborából Dávid Kornél. A Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Detroit Pistons és a Toronto Raptors  egykori játékosa egyre jobb teljesítményt nyújtott a Celtics jelöltjeinek kiválasztó táborában, s a klub szakmai alelnöke, Danny Ainge és Jim O'Brien vezetőedző jó véleménnyel volt róla. Ennek ellenére továbbra sem valószínű, hogy Dávid garantált szerződést kap a New England-i együttestől - márpedig ennek hiányában nem folytatja a tengerentúlon pályafutását.

- Az MTI hétfői jelentése - Milkovich Károlyra, egyik menedzserére hivatkozva - szinte kész tényként közli a Celtics szerződésajánlatát. Valóban ilyen jók az esélyei?
- Nézze, Karcsi - aki baráti alapon segít nekem - valóban ott volt a Massachussetts University csarnokában, ahol a mérkőzések zajlottak, s az is igaz, hogy a Celtics vezetői jó véleménnyel voltak a játékomról. Amikor azonban vasárnap késő délután elutaztam a városból, szó sem volt arról, hogy szerződtetnének. Mindez a közeli napokban, hetekben dől el, s erről majd a hivatalos ügynököm, Mark Fletcher fog értesíteni telefonon. S azt még egyszer fontosnak tartom leszögezni: kizárólag garantált szerződést fogadunk el.

- Miért?
- Mert minden más esetben menet közben, a szezon elején, közepén minden következmény nélkül elküldhetnek, ahogy az már előfordult a korábbiakban. A garantált szerződés viszont azt jelenti, hogy nyugodtan elküldhetnek, de ki kell fizetniük a szerződésem teljes időtartamára járó béremet. Ebből kifolyólag a garantált szerződéssel rendelkező kosarast jóval többet játszatják, mint azt, akinek nincs ilyen kontraktusa.

- Hogy néz ki egy ilyen nyári liga?
- Rengeteg amerikai és európai sztár próbálkozik, itt volt például a lettek pompás centere, Kaspers Kambala, aki másfél éve minket is szinte egymaga vert meg Tiszaújvárosban Eb-középdöntő meccsen. Nos, Kambalának évi 1,2 millió dolláros szerződése van a Real Madridhoz, ennek ellenére őt is izgatja az NBA varázsa, s ő is szerencsét próbált a bajnok San Antonio Spurs csapatában, és remekül is játszott. De edzett velünk nap mint nap Antoine Walker, a Celtics All-Star bedobója, továbbá Paul Pierce, aki még Walkernél is nagyobb sztár. Mindezt csak azért említem, mert sokan kérdezték, mi a csudának mentem ki egy ilyen, nem túl sok eséllyel kecsegtető kipróbálásra. Hát, ezért...

- Akkor most mi lesz a végállomás: Boston Celtics vagy Tau Cerámica Vitoria?
- Augusztus közepén kimegyek Vitoriába, a spanyol csapatomhoz. Aztán, ha véletlenül mégiscsak garantált szerződést kínál Danny Ainge, akkor repülök a 16-szoros NBA-bajnokhoz!

Ch. Gáll András