Vágólapra másolva!
Két hónapja tart az NHL-ben a lockout, azaz a klubtulajdonosok által a játékosokkal szemben alkalmazott "kizárás". Magyarul: szünetel a bajnokság, azaz el sem kezdődött, mert a tulajdonosok és a játékosok érdekvédelmi szervezete, az NHLPA nem tudott megegyezni a fizetésekről. A liga - horribilis veszteségeire hivatkozva - be akarja vezetni az NBA-ben időtlen idők óta működő fizetési sapkát, vagyis 31 millió dollárban kívánja maximálni az egy idényben csapatonként kifizethető bértömeget. (A 2003-2004-es szezonban 41 millió volt az átlag-bértömeg)

A játékosok ebbe nem akarnak belemenni, mondván, hazudnak Gery Bettmanék, ugyanis a ligaigazgató és emberei meghamisítják a jövedelmezőségi adatokat. Nos, a minap váratlan helyről érkezett segítség a játékosoknak: a Forbes magazin, a földkerekség talán legtekintélyesebb pénzügyi folyóirata nyilvánosságra hozta saját felmérését, mely szerint az NHL 30 klubja összesen "csupán" 96 millió dolláros veszteséget szenvedett el a 2003-2004-es évadban, szemben a liga által publikált állítólagos 224 millió dollár deficittel.

Ami pedig a 2002-2003-as "buktát" illeti, az csak 123 millió volt - a Forbes szerint -, jóllehet az NHL 273 milliót mondott. A súlyos ellentmondás - megint csak a Forbes szerint - abból adódik, hogy a klubok eltitkolják bevételeik egy részét. A New York Islanders például 17 millió dolláros bevételre tett szert kábeltelevíziós jogdíjakból, ennek azonban csak a felét, 8,5 milliót jelentették.

Egy másik példa: William Wirtz, a Chicago Blackhawks tulajdonosa egyszersmind a United Centert is birtokolja, a sportcsarnok 212 díszpáholyával együtt. Nos, a díszpáholyok 15 milliót hoztak Wirtznek az elmúlt idényben, ő azonban ezt az összeget "elfelejtette" belevenni a Fekete Sólymok pénzügyi mérlegébe, jóllehet a bevétel a hokimeccseken keletkezett.

A liga természetesen tagadja, hogy a Forbes állításai megfelelnének a valóságnak. A játékosok a 31 milliós fizetési maximummal a saját javaslatukat állították szembe, amely mintegy 5 százalékkal mérsékelte volna a béreket, s további, apróbb fizetéscsökkentést is tartalmazott volna: összesen 4 millióval fogták volna vissza a klubonkénti bértömeget. Ezt az ajánlatot Bettmanék visszautasították.

A Forbes felmérése szerint a 30 csapatnak alig több mint a fele, 17 volt veszteséges.

Ch. Gáll András