Vágólapra másolva!

MLB: szigorodó büntetések doppingvétségért

A doppingolásért kiszabható büntetések jelentős szigorításában állapodtak meg az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetői és a játékosok szakszervezetének képviselői.

Bud Selig MLB-főnök javaslatát elfogadva ezentúl 50 mérkőzésre szóló eltiltás jár az első, 100-meccses felfüggesztés a második lebukás után, a harmadik pozitív doppingeset pedig a pályafutás végét jelenti. Eddig 10, 30, illetve 60 nap járt, míg a negyedik alkalommal egy évre tiltották el a vétkes játékost, ötödszörre pedig külön tárgyalták az adott esetet.

Korábban még ennél is enyhébb következményekkel, gyakorlatilag egy egyszerű figyelmeztetéssel megúszták a tiltott szerrel élő játékosok.

A szigorításra annak nyomán került sor, hogy már a washingtoni kongresszus is foglalkozott a sportágat érintő botrányokkal. Ezentúl az összes játékost legalább kétszer ellenőrzik egy idényben, s a kontrollok közül számos előre be nem jelentett lesz.

Az MLB alapszakaszában 162 mérkőzést vívnak a csapatok - tíz nap alatt hat-nyolc összecsapás szerepel a programban -, s ehhez jön még a rájátszás.