Vágólapra másolva!
Semmilyen előzménye nem volt annak, hogy Babos Tímea tükörsimán, 6:1, 6:0-ra kikapott a világranglistán 125. Szeszil Karatantcsevától a Roland Garros első körében - mondta az [origo]-nak a játékos édesapja és egyik edzője, Babos Csaba. A hétfői meccs után rendkívül keményen nyilatkozó apa kedden azt mondta: ha valaki egyáltalán hibázott, akkor a szakmai stáb tagjai voltak azok.

Babos Tímea a 11. kiemelt Vera Zvonarjovával találkozott volna, ő azonban vállsérülése miatt visszalépett, így a selejtezőből szerencsés vesztésként főtáblára került kazah Karatantcseva következett. A súlyos vereség után Babos Csaba keményen fogalmazott: "Ez gyalázatos teljesítmény volt! Timi halál idegesen játszott, fogalma sem volt, miként tudná megnyerni ezt a mérkőzést. A világranglista 250. helyezettjéhez is méltatlan lett volna ez a teljesítmény, nem hogy a 65.-hez."

Babos Csaba szerint nem neheztelt rá a lánya a szigorú szavakért: "Nem hiszem, hogy neki más véleménye lett volna a saját teljesítményéről" - mondta az [origo]-nak. "Még életében nem verték meg így. Ennek azonban semmiféle előzménye nem volt. Még az előző napi edzései is nagyon jók voltak, úgy éreztem, egyre jobb formában játszik salakon, sőt, még Zvonarjovának is úgy állt neki, hogy meg tudja verni. Nem tudom, mennyiben zavarta meg, hogy egy órával a meccs előtt derült ki a csere, de ostobaság lenne erre fogni a vereséget."

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Babos Csaba semmiképp nem nevezné elvárásnak Karatantcseva legyőzését, mint mondja, még a világelső Viktorija Azarenka is 0-4-re állt a ranglistán 103. Alberta Brianti ellen, másrészt Babos kazah ellenfele volt már előrébb is a rangsorban.

"Szerintem nem bírta az esélyességet elviselni, ha Zvonarjovával játszik, sokkal jobb lett volna" - elemezte a meccsen történteket az edző. "Egyszerűen lefagyott, nem mozgott a lába, lebénult, ilyennek még sosem láttam. Az elején még lettek volna esélyek, máskor egy elvesztett szett után még bemelegedhetett, fordíthatott volna, de most teljesen leblokkolt. Majd megbeszéli a pszichológusával. Timi rendszeres kapcsolatban van vele, a győztes meccsek után is mindig beszélnek, most viszont muszáj is lesz: szerdán párost játszik még, aztán máris kezdődik a füves pályás szezon."

A meccs után nem sokat tudott beszélni apa és lánya: "Azonnal elvitték doppingvizsgálatra, de az adott idegállapotban az sem ment olyan könynen. Megcsinálta a szokott levezetést, kondizott, biciklizett, futott, nyújtott, kicsit evett, és este edzettek még Barátosi Leventével, ahogy ma reggel is."

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Bár az apa komoly traumának tartja a történteket, azt is állítja, nem kell túldramatizálni: "Ő a legfontosabb, meg kell találni a módját, hogy ebből az állapotból kirángassuk. Nem hiszem, hogy a magánéletében bármi rosszul sikerült volna, sosem mondta, hogy nagy volna rajta a nyomás, végezte a számára előírt felkészülést, tehát ha valaki valamiben hibázott, akkor mi, az edzői stáb tagjai voltunk azok."

Babos Csaba nem tudja, mire számíthat a szerdai párosmeccsen, mint mondja, lehet, hogy a lánya jól fog játszani, lehet, hogy még rosszabbul, de a páros elvben kihúzhatja a gödörből, ahogy ez már megtörtént vele néhányszor. Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben a 19 éves tehetség, párosban ugyanis új partnerrel, a tajvani Hszieh Szu-vejjel vág neki a párizsi torna első körének.

Tavaly nyáron az akkor ugyanennyi idős Fucsovics Mártont az éjszakázásai miatt kizárták a férfi Davis-kupa-csapatból. Babos szerint azonban efféle párhuzamok szóba sem jöhetnek: "Össze sem hasonlítanám őket, ez akkora butaság volna, mintha én kibúvót keresnék, hogy milyen taktikai hiba miatt kapott ki hétfőn Timi, aki egyébként folyamatos kontroll alatt van, állandóan versenyez, apróbb hibák becsúsznak ugyan, de a hozzállása teljesen rendben van."