Vágólapra másolva!
Fotó: Arany-Média
A bajnoki címet a kenyai Catherine Ndereba szerezte meg

Rakonczai Beáta nyíregyházi futónő 32:26-os idővel elnyerte a Magyar Kupát, amelyet a Magyar Atlétikai Szövetség ajánlott fel. Ezzel az időeredménnyel az abszolút versenyben 4. helyen végzett Rakonczai jutalma 5500 dollár. Simona Staicu, a BVSC-Kufner versenyzője 2. helyezett lett a magyarok között, és 5. az abszolút versenyben 32:27-es idejével. A szombathelyi Kálovics Anikó 33:31-es eredménnyel 3. lett a magyar futók között, az abszolút versenyben pedig kilencedik. Honfitársnője, a miskolci Szász Lászlóné 38:00-as idővel 25.-ként ért célba, amely az Avon tanácsadónők magyar és világversenyében az első helyezést jelentette számára.

A rangos, 10 km-es (6,2 mérföldes) futás, egyedülálló módon egy közös verseny keretében ad lehetőséget arra, hogy a különböző életkorú és edzettségi szintű nők világklasszis amerikai és külföldi sportolókkal együtt versenyezzenek. Rakonczai, Kálovics és Szász több mint 3000 nővel futott együtt, akik 7 országból érkeztek. Köztük voltak az Avon női világfutás nemzeti versenyeinek győztesei.

Az Avon női világfutás világdöntőjének bajnoki címét Catherine Ndereba (Kenya) szerezte meg, aki a Budapest belvárosi utcáin kijelölt 10 km-es pálya lefutása után elsőként szakította át a célszalagot a Margitszigeti Stadionban. A bajnok a távot 31:02 alatt tette meg, megelőzve a második helyen befutó, dél-afrikai Elena Meyert, aki 31:13-es időt ért el. Harmadik helyen Olivera Jevtic Jugoszláviából végzett 31:31-es időeredménnyel.

Catherine Ndereba 15 ezer dolláros pénzdíjat, Elena Meyer 10 ezer dollárt, Olivera Jevtic pedig 5 ezer dollárt vihetett haza. A világ legnagyobb összdíjazású női 10 km-es versenyének összesen 50 ezer dolláros pénzdíján az első tíz befutó, a nemzeti versenyek három legjobbja és a 40 év felettiek három legjobb versenyzője osztozott. A versenyen és a díjátadáson több híres személyiség is jelen volt. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter maga is teljesítette a 3,6 kilométeres távot. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszer indította el a világdöntő 10 km-es futamát, és a díjátadáson is közreműködött. Moór Marianna színművész a két kilométeres távon indult.

Fotó: SZTÁR Sport
17 700 nő indult vasárnap a Margitszigeten

A következő évi világdöntő 2002. november 10-én lesz Bangkokban, Thaiföldön. A 2001. évi Avon nemzeti versenyek győztesei ingyenes utazást nyernek Bangkokba. Magyarországot Rakonczai Beáta, a leggyorsabb magyar futónő és Szász Lászlóné, a legeredményesebb magyar Avon tanácsadónő fogja képviselni.

Az Avon női világfutás amellett, hogy versenylehetőséget kínál a kezdő futónőknek világszerte, három éve fontos céljának tekinti az egészség védelmének és az egészséges életmódnak a népszerűsítését nők ezrei körében, különös figyelmet szentelve a szívbetegségeknek. Tudományos vizsgálatok eredményei támasztják alá, hogy rendszeres gyaloglással és futással jelentősen csökkenteni lehet a nők első számú halálokát jelentő szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint vissza lehet szorítani a cukorbetegség, a rák és egyéb betegségek kockázatát is. Az Avon futóversenyek révén az asszonyok megismerhetik a rendszeres futás és gyaloglás jótékony hatását. E két mozgásforma mindenki, még a legelfoglaltabb nők számára is hozzáférhető és egyszerűen gyakorolható.

A program egyedülálló jellemzője, hogy a világ több országához hasonlóan, Magyarországon 20 városban működik Avon női futóklub. A klubok lehetőséget adnak a nőknek a rendszeres testedzésre, a felkészülésre. A futók és a gyaloglók értékes információkat és útmutatást kapnak futásról, fitneszről és egészségnevelésről.

Korábban: