Vágólapra másolva!
A 2002. évi tájfutó Európa-bajnokság és Világkupa-futam az év egyik legfontosabb hazai sporteseménye. Egy hétre érkeztek Európa és a világ legjobb tájfutói a Balaton-felvidék festői, ugyanakkor tájékozódási szempontból nehéz és igényes terepeire, hogy 4 versenyszámban mérjék össze tudásukat.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség 160 fős rendezőgárdája egyelőre "állja a sarat", szó szerint, ugyanis az idő nincs nagyon tekintettel sem rájuk, sem a versenyzőkre.

Forrás: --


A nevezett 33 nemzet mintegy 25 országából voltak továbbjutók, ami jelzi, hogy egyelőre viszonylag kiegyensúlyozott a mezőny. A skandináv országok sportolói nem okoztak meglepetést, hiszen nevezett versenyzőik szinte mindegyike döntős volt. Aki mégsem jutott döntőbe, nagy sajnálatunkra, az Domonyik Gábor, a magyarok legesélyesebbnek tartott versenyzője. Gábornak, saját elmondása szerint, nem volt eléggé folyamatos a koncentrálása. A pálya közepén sikerült két ellenőrzőponton is hibáznia, valamint egy helyen nem a legoptimálisabb útvonalat választotta, aminek következtében csak a B csoportba kvalifikálta magát - azt viszont hatalmas magabiztonsággal nyerte a délután során. Ennél sokkal biztatóbb volt Lévai Ferenc szereplése, aki A döntősként a magyar csapat legjobb eredményét, a 24. helyet szerezte meg a középtávu versenyprogramban.

A női mezőnyben is jól alakultak a milyeink esélyei, hiszen a magyar csapat 3 versenyzőnője is a legjobbak között startolhatott a délutáni döntőben.

A férfiak versenyében, 5,2 km-es pályán, végül az Európa-bajnoki címet az orosz Mihail Mamlejev szerezte meg, míg a nőknél, 4,5 km-en a svéd Gunilla Svard állhatott a dobogó legfelső fokára.

Csütörtökön a váltóversenyszámok kerülnek sorra, ahol minden nemzet két csapatot is indíthat, majd egy szünetnap után, szombaton, az egyik leglátványosabb versenyformát, a rövid távot kísérhetik figyelemmel a nézők. Hétfőn, a versenysorozat zárásaként a hosszú távú döntőkre kerül majd sor.

Az év tájfutóversenye a Kiskunságban/sport/x-mag/20020809azev.htmlTájfutóverseny a Városligetben20020131tajfuto.html

Az Európa-bajnoki és Világkupa küzdelmekkel párhuzamosan mintegy 1000-1500 résztvevővel zajlik majd péntektől a Balaton Nagydíj háromnapos kísérőverseny, amelyen a hazai és külföldi tájfutók megismerkedhetnek az Európa-bajnoki terepekkel, élvezetes versenyeket futhatnak, és ugyanakkor közelről figyelhetik a bajnoki küzdelmeket.

Az Európa-bajnokság honlapján (www.eoc2002.hu) folyamatosan jelennek meg a friss hírek és tudnivalók. A rendezvény információs e-mail címe: [email protected]. A szervezőbizottság vezetője dr. Lux Iván, tel: 06 20 915-5690. A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség e-mail címe: [email protected], telefonszámai: 221-5878, 251-4698.

Erdmények:

Férfiak:
1. Mihail Mamlejev - Oroszország
2. Jurij Omelcsenko - Ukrajna
3. Jamie Stevenson - Nagy-Britannia
...
24. Lévai Ferenc


Nők:
1. Gunilla Svard - Svédország
2. Brigitte Wolf - Svájc
3. Brigitte Huseby - Norvégia
...
44. Wengrin Ágnes
47. Farkas Zsuzsanna
48. Lubinszki Mária