Vágólapra másolva!
Március 6-a és 9-e között rendezték meg a kőbányai vásárvárosban, "a BNV-n" a Szabadidő 2003 kiállítást. Az időjárás is felfigyelt erre, ez volt az első igazán tavaszias hétvége az idén. A kiállítás hagyományosan magában foglalja a szabadidős-outdoor sportokat és sok más hobbit is - a vadászattól egészen a superbike motorokig vagy a gördeszkáig.

Amikor beléptem a BNV kapuján, hatalmas tábla fogadott, amin hosszú sorokban szerepeltek a kiállítás különféle programjai - streetfighter bemutató, bicajverseny, mászófal, aerobik és hasonlók.

Elsőként a FeHoVa vagyis Fegyver-Horgász-Vadász csarnokot látogattam meg, ahol fegyvereket, különféle vadászati eszközöket és ruhákat állítottak ki, és a horgászok kasztjának is mutattak mindenféle érdekeset. Nem tartozom közéjük, és sajnos nem igazán ismerem ezeket a dolgokat, így aztán laikus módra csak nézelődtem, milyen szép tárgyakat tudnak készíteni. És elgondolkodtam azon, hogy bár a vadászat nem tartozik az extrémnek nevezett sportok közé, de elég fura elfoglaltság éjszaka az erdőben különféle élőlényekre lőni jó nagy puskákkal.

Aztán a 23-as pavilon következett, ahol BMX Dirt Jump és Dual szlalom verseny zajlott. Majdnem a plafonnak ütköztek a versenyzők a 4-5 méter belmagasságú csarnokban, ahogy körbe-körbe kergetőztek a bringás párosok a különféle akadályokon és ugratókon át. A Dual szabályainak megfelelően egyenes kieséses rendszerben zajlott a verseny, ezért nagy volt a tempó. Persze egy viszonylag kis csarnokban nem lehet csodát tenni, veszélyes hatalmas ugrásokat és akadályokat építeni a pályába, de az amatőr mezőnynek nagyon jó lehetőség volt, hogy kipróbálja magát. Sajnos, a nagy próbálkozásnak néhány csont és végtag is áldozatul esett egy-két elég komoly esés után, aminek a pálya is oka lehetett, mert nem felelt meg teljes mértékben a biztonsági követelményeknek. Egy elrontott ugrásnak könnyen rossz vége lehetett.

A D pavilonban helyezték el a különféle outdoor sportok kiállítói standjaikat. Minden volt, ami ezzel kapcsolatos, búvárcuccok, MTB, BMX, falmászás, sziklamászás, fitnesz, aerobik stb. A belépés után azonnal meg kellett állni, mert a Mali standon néhány Cannondale bicaj virított. Aztán ahogy továbbment az ember, mindenhol erősen figyelni kellett, méterenként volt valami érdekes. Meg kellett állapítani, hogy ma már minden kapható itthon is, csak pénze legyen az embernek. A cseh Morati gyár kézműves titánvázas bicajait is végigtapogathattuk a Bikemag standján, egyszerűen gyönyörűek. A 2003-as év minden fontosabb cucca ott volt, az új Shimano XTR szett, a különleges kerekek, a legújabb teleszkópok, az EggBeater pedál, persze a "derékhad", az átlag bringásoknak készült olcsóbb dolgok is. Ezek nem olyan látványosak, mint a csúcsmodellek, de a legtöbb embernek erre van szüksége.