Vágólapra másolva!
A csúcskísérlet 2003. május 9-én a lellei Balaton Boat kiállításon veszi kezdetét, lehetőséget adva a vitorlázóknak augusztus 20-ig, hogy bármely napon, megfelelő szélerősség esetén versenyre keljenek A Balaton leggyorsabb hajója címért.
Fotó: Arany-Média

A GPS Magazin által meghirdetett csúcskísérletben minden olyan vitorláshajó részt vehet, amely biztosítani tud 12 V egyenáramot akkumulátorról, továbbá a hajózási előírások lehetővé teszik számára az adott szélviszonyok között a 3 órás folyamatos haladást.

A kísérlet során a Balaton vízfelületén bárhol, bármilyen irányban lehet hajózni, csupán a mért időszak (11-14 óra között) betartása kötelező.

Az OmniTrack műholdas nyomkövető regisztrálja a hajó mozgását, így mérhetővé válik annak sebessége, útvonala és minden olyan adat, aminek az alapján kiszámítható egy adott időszakra eső átlagsebesség, de a legnagyobb sebesség is. A résztvevőknek nincs más dolguk, mint a Balatoni Hajózási Rt. kijelölt kikötőinek egyikében felvenni a követőeszközt (loggert), kihajózni, és a 11 és 14 óra közötti 180 perces mért időszakban elérni azt a maximális sebességet, amire a hajó és legénysége képes.

Az első kísérlet minden egyes hajó számára ingyenes, minden további próbálkozáskor 5000 forintot kell fizetni a loggerért naponta. A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a követőeszközt valaki folyamatosan magánál tartsa, ebben az esetben bérleti díjként havonta 25 000 forintot kell fizetni. A bérleti díj tartalmazza az egy hónap alatt levitorlázott teljes útvonal dokumentációját, beleértve az időszak alatti összes csúcskísérletet, függetlenül azok számától.

Rekordnevezés a csillaghajó-Eb-re/sport/x-mag/20030414rekordnevezes.html

A sorozat lezárása és értékelése 2003. augusztus 20-án lesz. A Balaton leggyorsabb hajója elnyeri a csúcskísérlet vándorserlegét, és őrzi mindaddig, amíg a rekordot a következő évben meg nem döntik. Az értékelő rendszer figyelembe veszi az egyes hajóosztályokban elért legjobb eredményt is. A záró értékelés során a hajóosztályok legjobbjai (minimum 3 hajó/osztály) is díjazásban részesülnek.

Bővebb információ és folyamatos tájékoztatás a www.csucskiserlet.hu honlapon található. A szervezők a (06-1) 488-0050-es telefonszámon érhetők el.