Vágólapra másolva!

Megmászták az eddig bevehetetlen csúcsot

Újabb rekord, újabb meghódított hegycsúcs. Két orosz hegymászó, Valerij Babanov és Jurij Koselenko ugyanis megmászta az eddig bevehetetlennek hitt Nuptse East 7855 méteres csúcsát.

Immár 17 éve próbálkoztak a hegymászók, ez idáig sikertelenül. Babanov és Koselenko azonban megmászta az Everest régióban található Nuptse hegy keleti csúcsát, ráadásul mindezt a délkeleti pilléren keresztül.

Az Everest szomszédságában található, öt csúcsos hegyet 1986-ban próbálták először meghódítani. Vállalkozó akadt bőven azóta is, hiszen mászó-berkekben az egyik legszebb útvonalnak számít, mert elegyíti a magasságot a különféle mászási technikákkal. Az oroszok előtt eleddig két francia járt a legközelebb a sikerhez még 1994-ben, de 7500 méternél ők is kénytelenek voltak feladni a küzdelmet.

Babanov és Koselenko azonban nem adta fel. Babanov az egyik legrutinosabb orosz hegymászó, 1980 óta több mint 200 mászás fűződik a nevéhez, életében nyolc alkalommal járt már 7000 méter felett. Koselenko sem számít rutintalannak, hiszen nyolc alkalommal nyert orosz bajnoki címet, 1998-ban pedig az ország legjobb hegymászójának választották.

A tapasztalat azonban nem segít elviselni az olykor mínusz 25-30 fokos hőmérsékletet és az erős szelet. A hősök elmondása szerint a legnehezebb a cél előtt volt, ekkor többször megfordult a fejükben, hogy esetleg nem élik túl a vállalkozást, mert megfagynak. Ez azonban, szerencsére, nem történt meg, így ők lettek az elsők, akik meghódították a Nuptse East 7855 méteres csúcsát.