Vágólapra másolva!
Remekül szerepelt a magyar válogatott a strandfoci Európa-bajnokság múlt hét végén, Marseille-ben rendezett szuperdöntőjében. Miután a linzi selejtezőben kivívta a továbbjutást, a francia kikötővárosban a hatodik helyet szerezte meg, de például a későbbi bronzérmes, a legendás Eric Cantonával felálló francia együttestől csak büntetőrúgásokkal kapott ki, döntetlen végeredmény után.

A pénteki sajtótájékoztatón Bene Ferenc szövetségi edző, Izsvák Zsolt, a Magyar Strandfoci-szövetség elnöke, valamint Weisz Tamás és Fekete Viktor, az együttes két erőssége beszélt a marseille-i szép napokról.

Bene Ferenc, az egykori 76-szoros válogatott kiválóság dicsérte tanítványait: "Ahhoz képest, hogy két év leforgása alatt mindössze kilenc mérkőzés lejátszására volt lehetőségünk, míg az ellenfelek ennek sokszorosát teljesítik, igazán tiszteletre méltó a fiúk helytállása. A franciákat simán megverhettük volna, s a spanyolok ellen is megannyi egyenlítési alkalmunk volt 4-5 után. Ha a kapusuk nem véd olyan bravúrosan, fölényesen megverjük őket. Így mi kaptuk a hatodik gólt, s ezzel el is dőlt a meccs."

A hazai strandfoci-mozgalmat irányító s részben finanszírozó Izsvák Zsolttól megtudtuk, hogy olykor még a játékosok munkaadói - hiszen valamennyien alsóbb osztályú, "hagyományos" futballcsapatokban játszanak - is akadályt gördítenek a válogatottban való szereplés elé. "Szó szerint fillérekből élünk. Míg a többi válogatott természetesen repülőgéppel érkezett meg Marseille-be, mi húszórás buszúttal. Azaz nem egyenlőek a feltételek, de mi nem adjuk fel, s remélem, előbb-utóbb kijutunk a világbajnokságra is. Jelenleg ott tartunk, hogy kinőttük az európai B osztályt, s az A kategóriában próbálunk megkapaszkodni."

Weisz Tamás, az együttes gólzsákja főállásban az Egyesült Államokban profiskodik, a helyi teremfutball-liga egyik csapatának, a Cleveland Force-nak az erőssége. "Számomra nagy öröm, ha segíthetek a strandfoci-válogatottnak. Részben magam fizetem a repülőjegyet, amikor hazajövök játszani, de nem baj, Clevelandben megkeresek annyit, hogy a hobbimnak élhessek" - mondta Weisz, a marseille-i torna egyik legeredményesebb csatára.

Ch. Gáll András