Vágólapra másolva!
A szervezők reményei szerint akár mind a férfi, mind a női világcsúcs megdőlhet az ultrafutó világkupasorozat hatnapos versenyének magyarországi állomásán.

Május 4-én Balatonfüreden áll újra rajthoz a mezőny a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és az IAU legmagasabb osztályában rendezett EMU 6 DAY RACE WORLD TROPHY - azaz hatnapos világkupaversenyen, amelyre eddig 28 ország 94 versenyzője küldte el a nevezését.

A versenyt a balatonfüredi kemping frissen aszfaltozott, tükörsima pályáján rendezik meg, ami a szervezők reményei szerint alkalmat ad az érvényes világcsúcsok megdöntésére is - adta hírül az Egyesület a Magyar Ultrafutásért.

A női rekordot az új-zélandi Sandra Barwick (883,631 km Cambelltown 1990), míg a férfit a minden idők talán legnagyobb ultrafutója, a görög Janisz Kurosz (1036 km Colac 2005) tartja.

A mezőny mindenesetre ígéretes: a nőknél a tavalyi győztes japán Sumie Inagakitól, a kanadai Charlotte Vásárhelyitől és az ausztrál Sarah Barnettől várható kiemelkedő eredmény (legjobb 6 napos eredményük: 713 km, 734 km, 714 km), míg a férfiaknál a német Wolfgang Schwerk a listavezető (1010 km), de hatalmas meglepetést okozhat a dél-afrikai Johann van der Merwe (815 km) vagy a francia Olivier Chaigne (920 km) is.

A világcsúcsot elsősorban mégis a versenyt korábban két alkalommal is megnyerő amerikai Joseph Fejestől (legjobbja 975 km) várja az ultrafutó társadalom. Ő még nem nevezett, de ha rajthoz áll, esélye lehet a legendás Kouros világcsúcsának megdöntésére.

Magyar részről a csúcstartó Pula Tamást (767 km) és Lajkó Csabát (702 km) valamint a 80 éven felüliek korcsoportjában induló és 2012-ben a 75 év felettiek kategóriájában világcsúcsot (535 km) futó Bozó Pál futását érdemes figyelemmel kísérni.