Vágólapra másolva!
A Finn Nagykövetségről indul a „Finnország 100" sportakció. Nyitóeseményként a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Finn Nagykövetség szervezésében május 28-án egy 4,6 kilométeres nordic walking túrát rendeznek a Gellért-hegyen.

A megnyitón Petri Tuomi-Nikula, Magyarország finn nagykövete és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke indítja el a sportakciót, amellyel Finnország önállóvá válásának 100. évfordulóját ünneplik. A rendezvényen a résztvevők finn nemzeti színekbe, azaz kékbe és fehérbe öltöznek.

Az október 19-ig tartó eseménysorozaton résztvevők száz kilométert teljesítenek az általuk választott módon (gyalog, futva, kerékpárral, rollerrel, nordic walkingozva, stb.).

Botos séta a szabadban Forrás: Origo

Fontos azonban, hogy a táv csak saját erőfeszítéssel teljesíthető, motoros eszköz segítségét nem lehet igénybe venni. Az akció résztvevői között a szervezők értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A botos gyaloglás

A nordic walking vagy ski walking lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, és a mozgáskoordináció. A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti elnevezése finn nyelven sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), amelynek jelentése „botos gyaloglás".

Bővebb információk és jelentkezés: www.finn100.masport.hu.