Pénz, pénz, pénz: NHL-hokisok nélkül rendezhetik az olimpiát

2017 Honda NHL All-Star Game - Atlantic vs. Metropolitan GettyImageRank1 Pacific People SPORT HORIZONTAL Full Length ICE HOCKEY USA California City Of Los Angeles Winter Sport New York Rangers Four People Photography Facial Expression Staples Center Pitts
LOS ANGELES, CA - JANUARY 29: (L-R) Shea Weber #6 of the Montreal Canadiens, Braden Holtby #70 of the Washington Capitals, Sidney Crosby #87 of the Pittsburgh Penguins and Ryan McDonagh #27 of the New York Rangers react to a goal during the 2017 Honda NHL All-Star Tournament Final between the Pacific Division All-Stars and the Metropolitan Division All-Stars at Staples Center on January 29, 2017 in Los Angeles, California. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Gary Bettman, az észak-amerikai profi jégkorongliga első embere szerint a dolgok jelenlegi állása alapján arra kell számítani, hogy az NHL-ben szereplő játékosok nem lesznek ott a jövő évi pjongcsangi téli olimpián.

A sportvezető a Reuters hírügynökségnek kedden elmondta, hogy február eleje óta nem tárgyaltak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a nemzetközi sportági szövetséggel (IIHF), s jelenleg nincs újabb időpont az egyeztetésre, így mindenkinek azt kell feltételeznie, hogy

NHL-es hokisok nélkül rendezik majd meg a téli játékokat.

Bettman elmondta, a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leállítsa a bajnokságot a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Ugyanakkor erre a másik oldal nem hajlandó, sőt,

a NOB a legutóbbi öt olimpiával ellentétben a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és szállítási költségeit sem hajlandó állni.

Hozzátette, megoldásként azt is javasolták, hogy kezelje a NOB kiemelt olimpiai szponzorként az NHL-t a játékokon, ám a bizottság erre sem hajlandó.

Készüljünk a legrosszabbra Forrás: AFP/2017 Getty Images/Harry How

"Ha nem értékelik a szereplésünket, akkor miért mennénk?" - tette fel a kérdést Bettman, aki azt is elmondta, hogy a legutóbbi öt olimpia, amin ott voltak az NHL-es játékosok, a ligának nem hozott hasznot. - "Februárról beszélünk, amikor az Egyesült Államokban nincs amerikaifutball és baseball sem, csak kosárlabda és jégkorong, s akkor mi egyszer csak eltűnünk az olimpia miatt" - mondta.
Bettman úgy látja,

a következő lépést mindenképpen a NOB-nak kell megtennie.

Az NHL az 1998-as olimpiára engedte el először a játékosait, s azóta minden játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában - a nem tengerentúli események előtt - mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodást kötniük a feleknek.

A tárgyalások mindig nehézkesen mentek Forrás: AFP/2017 Getty Images/Bruce Bennett

A játékosok mindenesetre szeretnének ott lenni az ötkarikás tornán, a Thomas Bach NOB-elnök korábbi szavai szerint a bizottság is ezt szeretné.