Vágólapra másolva!
Jeff Rohrer, a Dallas Cowboys korábbi linebackere lesz az első, aki NFL-karriert követően lép házasságra azonos nem partnerével.

Az 59 éves Rohrer és élettársa, a kozmetikus Joshua Ross vasárnap kerít sort a ceremóniára, számol be a New York Times. Egybeklésük különlegességét az adja, hogy Rohrer lesz az első olyan, az NFL-ben valaha is megfordult játékos, aki nem csak nyíltan vállalja, hogy melegre - ilyenre több példa is van - de össze is házasodik partnerével.

Roherer 1982-ben a játékosbörze (draft) második körében került a Yale egyetemről a Dallas Cowboyshoz, ahol hat szezon alatt összesen 83 mérkőzésen lépett pályára. Utolsó három szezonjában ráadásul a texasiak valamennyi találkozóján kezdő volt, ami akkoriban klubrekordnak számított. Az 1988-as idényt egy sérülés miatt kihagyta, a következő szezon után pedig már nem tartott rá igényt a Cowboys.

"Ha 1980-ban azzal állítottam volna be a Cowboyshoz, hogy meleg vagyok, azonnal el is zavartak volna. Azok még nagyon más idők voltak, az emberek hallani sem akartak ilyesmiről" – mondta Rohrer a NY Timesnak. A korábbi focista tíz évvel ezelőtt vált el feleségétől, akivel két közös gyerekük van, és akkor határozta el, hogy úgy fog élni, ahogy mindig is szeretett volna.

Hogy a homoszexualitás mennyire tabu még mindig az NFL-ben, arra a USA Today egy példát hoz: Michael Sam volt az első nyíltan meleg focista, akit draftolt egy NFL-csapat, mégpedig a St. Louis Rams 2014-ben. Sam részt is vehetett a csapattal a nyári táborban, de aztán lepasszolták a Dallasnak, ahol az edzőcsapatnál (practice squad) nem jutott tovább.