Vágólapra másolva!
Döbbenetes izgalmakat hozott az NFL két főcsoportdöntője, mert mind a két mérkőzés csak hosszabbítás után dőlt el. Tom Brady kilencedik alkalommal játszhat Super Bowlt február 3-án Atlantában, ahol a New England Patriots és a Los Angeles Rams mérkőzik meg egymással. 

New Orleans Saints - Los Angeles Rams

Az első drive-ban a New Orleans könnyedén masírozott végig a pályán, de 20 yardnál elakadtak Drew Breesék, jöhetett Will Lutz sikeres mezőnygólja, amivel 3-0-ra vezetett a hazai csapat.
Az ellentámadásban a Rams viszont szinte azonnal eladta a labdát, ami Jared Goff passza után kipattant Todd Gurley kezéből, és Demario Davis kaparintotta meg. A jó mezőnypozíciót azonban nem tudta kihasználni a Saints, amely ismét csak egy mezőnygólt tudott rúgni.
Az első negyed végén viszont már a touchdown is összejött Breeséknek, az irányító rövid passzát Garrett Griffin kapta el az end zone-ban - ez volt karrierje második elkapása. Ezzel 13-0-ra vezetett a New Orleans.

A Rams támadósora döcögött, köszönhetően annak is, hogy a támadók a félelmetes hangzavarban egymás hangját sem hallották.

A második negyedben viszont egy trükkös játékkal sikerült sokat haladnia a vendég csapatnak, amikor a punter Sam Hekker Sam Shieldsnek passzolt ahelyett, hogy elrúgta volna a labdát. A drive végül egy mezőnygóllal ért véget, így a Rams is felpakolt három pontot a táblára.

Ráadásul a Los Angeles védelme is felébredt, Breesnek lélegzetvételnyi időt sem hagyott. A támadók is összekapták magukat, a sorozat végén Goff remekül találta meg a korábbi Saints-elkapót, Brandin Cooksot, ami megalapozta Gurley touchdownját a következő játékban, ami egyben az első félidő utolsó fontos történése volt.

A harmadik negyedet egy jó védekezéssel kezdte a Saints, majd egy nagyon ritkán látott touchdownt szerzett a következő támadássorozat végén, ugyanis Brees egy másik irányítónak, az NFL legnagyobb jolly jokerének, Taysom Hillnek passzolt hat pontért.

Az ellentámadásból a Rams próbálta tartani a lépést, és egy szép hosszú sorozat végén sikerült is TD-t szereznie Tyler Higbie elkapásával.
A negyedik negyedben eleinte a védelmek domináltak, a Saints hátsó egysége a célterülettől egy yardra állította meg a Rams támadóit. Sean McVay vezetőedző a mezőnygól mellett döntött, ami sikeres volt, egyenlített a Los Angeles (20-20).
A Saints egy hosszú Brees-Ginn Jr. játékkal nagyon közel került a célterülethez két perccel a vége előtt, majd a bírók kerültek reflektorfénybe, amikor egy teljesen nyilvánvaló pass interference szabálytalanságot elnéztek a Ramsnek, ez pedig később végzetesnek bizonyult a Saints szempontjából.

A New Orleans csak három pontot tudott szerezni, ráadásul hátra volt még másfél perc, ez pedig pont elég volt a Ramsnek, hogy eljusson field goal távolságba, Greg Zuerleinnak pedig nem remegett meg a lába 48 yardról.

Jöhetett a hosszabbítás.

Amit a Saints kezdett, de Drew Brees eladta a labdát a félpályán, miután dobás közben megütötték a kezét. A Rams nem sokat tudott innen haladni, így Zuerleinnak 57 yardról kellett próbálkoznia azért, hogy megszerezze a győzelmet csapatának.
És annak ellenére, hogy ez csak héttel kevesebb az NFL-rekordnál, a rúgónak nem okozott gondot, elképesztő erővel vágta be a labdát, így a Los Angeles Rams idegenben legyőzte a New Orleans Saintset.

Drew Brees néhány nappal a 40. születésnapja után hazai pályán, az utolsó akadályban hasalt el csapatával, és nem játszhat Super Bowlt. Nem úgy a Los Angeles, amelyet egy 32 éves vezetőedző, Sean McVay vezetett a fináléba, ezzel korrekordot döntött.

De ez a meccs is tökéletes példa volt arra, hogy a játékvezetés továbbra is az NFL egyik legnagyobb megoldatlan problémája.

A mérkőzés után nem sokkal a Saints vezetőedzője, Sean Payton elmondta, azonnal felhívta a ligát, akik bocsánatot kértek tőle, és elismerték a hibájukat, de maga a szabálytalankodó Nickell Robey-Coleman is elmondta, tudja, hogy nem volt tiszta a szerelése. A Rams futója, Todd Gurley egyenesen odáig ment, hogy egy ilyen szerkesztett képet posztolt magáról:

View this post on Instagram

A post shared by Todd Gurley (@tg4hunnid) on

Kansas City Chiefs - New England Patriots

A mínusz hét fokos hideg sem zavarta a New Englandet, amely egy nagyon hosszú és eredményes drive-val kezdte az AFC-döntőt, melynek végén Sony Michel futott egy touchdownt. Ezzel szemben a Kansas alig tudott haladni a Pats védelme ellen, és vissza kellett adnia a labdát.
A New England meggyőzően masírozott végig a pályán, és eljutott egy yardig, itt azonban harmadik kísérletnél Tom Brady tőle teljesen szokatlan interceptiont dobott, megúszta tehát a KC.

Viszont ezt nem sikerült megfejelnie egy jó támadással, tökéletesen működött a Patriots hátsó egysége. A második negyed vége felé aztán volt egy ígéretes sorozata a Chiefsnek, de Patrick Mahomes kétszer is hibázott, a másodikkal a csapat kiszorult mezőnygóltávolságból, és pont nélkül maradt.
Ezért pedig komolyan megfizetett, ugyanis a félidő utolsó percében egy hosszú Brady-Dorsett játékkal a Patriots megszerezte a második touchdownt is, és 14-0-ra vezetett.

Sokkal jobban kezdte a második félidőt a hazai csapat, Mahomes először egy hosszú passzal játszotta meg Sammy Watkinst, majd Travis Kelcének adott egy TD-passzt, megvoltak a Chiefs első pontjai. Erre a Patriots csak egy mezőnygóllal tudott válaszolni, így a KC tízpontos hátrányból várta a negyedik, egészen hihetetlen negyedet.

Rögtön az első másodpercekben egy újabb hatpontossal már csak három volt közte.

A következő percek Julian Edelmanről, a Patriots elkapójáról szóltak. Először elvétett egy puntot, nem tudta összeszedni a labdát, de a jó néhány perces videózás megmentette, kiderült ugyanis, hogy nem ért labdához. Emiatt a New England támadhatott, de Brady passzát sem tudta elkapni Edelman, ami a kezéből egy Chiefs-védőhöz pattant, ezt pedig nem sokkal később touchdownra váltotta a Kansas, amivel már 21-17-re vezetett. Ez azonban nem tartott sokáig, jött a válasz a Patriotstól, amely Sony Michel révén újabb TD-t ért el. Nem volt még vége az izgalmaknak, a Chiefs egy perc alatt végigment a pályán, végül Damien Williams megszerezte harmadik touchdownját.

28-24-es hátránynál, másfél perccel a vége előtt jöhetett Tom Brady, de neki ennél kevesebb idő is elég volt, hogy végigvezesse a támadókat a pályán, a támadás Rex Burkhead hatpontosával ért véget. 39 másodperce maradt Mahomesnak és a Chiefsnek, hogy legalább egyenlítsen, és ez végül össze is jött Harrison Butker field goaljával. Itt is jöhetett a hosszabbítást.

A pénzfeldobás után először a Patriots támadhatott, Brady pedig nem tétovázott, halálpontos passzaival menetelt előre, végül a csapat eljutott két yardig. Itt megint Rex Burkhead kapta meg a labdát, amivel sikerült bebirkóznia magát a célterületre, így a New England Patriots egy elképesztő meccsen 37-31-re győzött hosszabbításban, és ismét játszhat a Super Bowlban.

A Patriots és a Rams 17 évvel ezelőtt már játszott a Super Bowlban, akkor Bradyék 20-17-re nyertek az akkor még St. Louis-i csapat ellen. Az volt az irányító első döntője, amit meg is nyert, most pedig a kilencedikre készülhet, és a hatodik sikerére. Nem azt mondjuk, hogy Jared Goff és a Rams érdemtelenül jutott be idén a fináléba, de talán szívesebben néztünk volna egy Brady-Brees csatát, amikor minden idők két legjobbja feszült volna egymásnak.

NFL, főcsoportdöntők:

AFC: Kansas City Chiefs-New England Patriots 31–37 - hosszabbítás után

NFC: New Orleans Saints-Los Angeles Rams 23–26 - hosszabbítás után