Doppingolt Kis Gergő nagy riválisa

Sun Yang, Szun Jang, úszó
REPUBLIC OF KOREA, INCHEON : China's Sun Yang celebrates winning the fast heat (final 2) of the men's 1500m freestyle swimming event during the 17th Asian Games at the Munhak Park Tae-hwan Aquatics Centre in Incheon on September 26, 2014. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Pozitív lett a doppingtesztje a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok úszónak, Szun Jangnak, akinek szervezetében még május 17-én mutatták ki a trimetazidine nevű tiltott stimulánst. Csak három hónapos eltiltást kapott.

Az 1991-es születésű Szun Jang 18 évesen robbant be az élvonalba, amikor a római világbajnokságon ezüstérmet szerzett 1500 gyorson. A 2011-es sanghaji vébén 800-on és 1500-on lett aranyérmes (Kis Gergő mindkét alkalommal bronzot nyert mögötte), tavaly Barcelonában megvédte címeit, és 400-on sem talált legyőzőre.

A 2012-es olimpián 400-on és 1500-on lett olimpiai bajnok, utóbbi számban több mint három másodpercet javítva saját rekordján hihetetlen világcsúccsal győzött. 200 gyorson második, a 4x200-as gyorsváltóval a harmadik lett.

Szun Jang Forrás: AFP/Martin Bureau

Jang nem kérte a B próbát, elmondása szerint nem volt tisztában azzal, hogy a trimetazidine nevű szer január óta a tiltott szerek listáján szerepel. Miután csak három hónapos eltiltást kapott, a büntetést már az év közepén letöltötte, így indulhatott a szeptemberi Ázsia Játékokon, ahol három aranyat és egy ezüstöt nyert.