Hosszú Katinka: Betelt a pohár

Hosszú Katinka, Rövid pályás úszó-Európa-bajnokság 2015., Izrael
Bulgaria's Katinka Hosszu reacts after breaking a new world record during the preliminary of the women's 400m medley at the 18th European Short Course Swimming Championship in the Israeli Coastal city of Netanya on December 2, 2015. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka nagyon kiosztotta a Magyar Úszószövetség vezetőit a sajtónak kedden délelőtt eljuttatott közleményében. Azt írja, nem biztosítják neki a felkészüléshez szükséges feltételeket, illetve ezt az úszó-vb reklámozásához kötik. Gyárfás Tamás elnök kész segíteni, elismeri, hogy valóban kér a szövetség promóciós szerepléseket, de nem tud róla, hogy mások is elégedetlenek lennének.

„A 2015-ös eredményeim után sem kapom meg azt a támogatást, amit szeretnék, a kéréseim teljesítését attól tette függővé a Magyar Úszószövetség, hogy

– ez a legerősebb állítás abban a közleményben, amelyet Hosszú Katinka stábja juttatott el az Origónak. Az úszónő kedden sajtótájékoztatót tartott a közleményben foglaltakról.

Azt írja, ő mindig megkérdezi magától, mit csinálhatna jobban Forrás: AFP/Jack Guez

Az elmúlt három év legeredményesebb magyar úszója azt írja, nála

Azt állítja, a szövetség nem biztosítja a felkészüléséhez szükséges feltételeket, és "nem pénzügyi támogatásról" beszél. Szerinte ez azért van, mert a szervezet jelenlegi vezetői elégedettek azzal, ahogy most működnek a dolgok, hiszen egyelőre jönnek az eredmények, holott fejlődni kellene, hogy össze ne dőljön a rendszer.

Egy filmben kellett volna szerepelni

"Volt egy, a kazanyi vébén bemutatott félperces promóciós film a budapesti vébéről, az abban való szereplésre Katinka nemet mondott. Úgy gondoltam, ha ennyit áldoz a vébére az ország, akkor nem irreális kérés a legjobb úszóhoz, hogy segítsen a promócióban, ezért engem személy szerint bántott a visszautasítása" – mondta az Origónak Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Hosszú Katinka állításaira reagálva.

Gyárfás azt mondta, ha ezt éreztette, az talán hiba volt a részéről, és kétségkívül

de nem tud róla, hogy a szövetségből bárki bármilyen kérés teljesítésének feltételéül szabta az ilyen szerepléseket. "Nem vitás, hogy a szövetségnek mindent biztosítania kell, ami segíti a felkészülést, ez a dolga. Mi nem vagyunk azon a szinten, mint ő, ez a szövetség nem világelső, fel kell nőnünk hozzá" – tette hozzá.

Gyárfás Tamás. "Nem irreális kérés" Forrás: MTI/Földi Imre

Az elnök ugyanakkor elárulta, hogy a szövetség dolgozik egy új támogatási rendszeren, amelynek az a lényege, hogy minden sportoló, aki elfogadja, az eredményei függvényében kapna egy évi jelentős fix összeget. Ezért cserébe azt kérnék tőle, hogy

havi egy alkalommal álljon a szövetség rendelkezésére, promóciós céllal.

A közleményben Hosszú felidézi, hogy 2011-ben a vb-6. majd 2012-ben az olimpiai 4. helye is kevés volt ahhoz, hogy megkapja, amit kér, majd 2013-ban a két világbajnoki aranyérem és az azóta megszerzett számtalan egyéb cím sem bizonyult elegendőnek. Így "el kellett, hogy gondolkodjak,

"Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is a fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van a Magyar Úszó Szövetség? Mit csinálnak, ha nem az úszóik számára biztosítják a lehető legjobb feltételeket?"

Csak kívülről tűnik úgy, hogy minden rendben

Hosszú Katinka tisztában van azzal, hogy a közvéleménynek úgy tűnhet, minden jól működik, "hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás, és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van".

Hosszú Katinka (középen) egyik idei aranya a sok közül: netanyai rövidpályás Eb, 200 méter vegyes Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Szerinte ugyanis a szövetség egy olyan rendszert épített fel, ahol "az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül. A legtöbbjük nincs tisztában az elvárásokkal és célokkal, mivel

Ezáltal azt sem tudhatják, hogy a munkájuk elegendő-e ahhoz, hogy bekerüljenek a válogatott keretbe, vagy sem."

Már útban a kamera

Kérdésünkre, hogy milyen teljesítetlen kérésről tud, Gyárfás Tamás azt mondta, a víz alatti elemzéshez szükséges videokamera-rendszer ilyen, ez jogos igény, és már meg is rendelték 73 millió forintért, csak a közbeszerzés elhúzódott, pusztán ezért nincs még meg.

Még idén januárban is úgy tűnt, minden rendben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy vajon miért látja annyira másként a helyzetet ő és Hosszú Katinka, az elnök azt felelte: "Nem tippelek, nem vagyok pszichológus. Katinka bátran kiállt a véleményével, ez nem baj, a szövetség érte, értük van." Elárulta ugyanakkor, hogy nemrég volt egy beszélgetés, ahol Katinka és férje (egyúttal edzője), Shane Tusup két dolgot sérelmeztek.

"Az egyik a már említett kisfilm volt. A másik eset két éve, a herningi rövidpályás Eb-n történt, amikor Katinka második lett egy versenyszámban, és

mert nem hallottam, amikor a hangosbemondó szólított. Bár nem volt szándékos, ez rossz érzést keltett benne. Piti ügynek tűnik, de Katinka és Shane attól ilyen jók, hogy minden részletre figyelnek" – mesélte Gyárfás.

Mások nem mernek kiállni

Hosszú elismeri, szerencsés helyzetben van, hogy kiállhat "azokért az úszókért is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felszólaljanak, mert attól félnek, hogy azt a minimális támogatást is elveszítik, amiben jelenleg részesülnek". Azt is írja, hogy a harcot három éve próbálja házon belül megvívni, de "sajnos a mondanivalóm mindvégig süket fülekre talált".

Azt írja, a hiábavaló küzdelem elgondolkodtatta, mit érezhet a többi úszó és edző, akik még olyan helyzetben sincsenek, mint ő.

Ők mégis miben reménykedhetnek?" – teszi fel a kérdést.

Az Iron Lady a délelőtti belemenős sajtótájékoztató után sem pihent: munkatársunk kedden kora délután már egy pesti bevásárlóközpontban fotózta le, amint a nemrég megjelent könyvét dedikálta. Tízméteres sor állt az üzlet előtt, de aki bejutott, közös fényképet is készíthetett a világ jelenlegi legjobb úszónőjével.

Arról, hogy sokan lennének, akik nem mernek szólni a problémáikról, Gyárfás Tamás megjegyezte, "lehet, hogy süket vagyok, és vak, de nekem nem tűnt fel, hogy Gyurta Dánielt, Cseh Lacit vagy bárkit bántja valami. De ha igen, jelezze, mert akkor meg kell oldanunk a gondját. Nyitottak vagyunk, ha van jogos igény, állunk rendelkezésre."

A kemény szavak ellenére a közlemény azzal zárul, hogy mindez nem a szövetség elleni támadás, a cél az, hogy "meginduljon egy pozitív irányú párbeszéd és változás a magyar úszósportban".

A teljes közleményt itt elolvashatja (pdf).