Ezért utálják annyira az észak-koreaiak az új építésű felhőkarcolók legfelsőbb szintjeit

Vágólapra másolva!
Kerülik az újonnan épült magasházak felsőbb szintjeit Észak-Korea Chongjin és Hoeryong városában az itt lakók, ugyanis ez számukra több különféle kellemetlenséggel jár - tudta meg a Daily NK.
Vágólapra másolva!

Több év után végre befejezték a Chongjinban és Hoeryongban található magasépületek építéseit, sőt néhány család már be is költözhetett az ezekben lakásokba. Erről egy névtelenséget kérő Észak-Hamgyong tartománybeli forrás nyilatkozta a Daily NK-nak. Ezek felsőbb emeletein azonban senki sem akar lakni, mert ez túl sok problémával jár együtt. 

A forrás beszámolt arról is, hogy a magasépítésű házak építését Csongjinban a központi kormányzat utasítására kezdték el öt - hat évvel ezelőtt. 

Mivel azonban a lakásokban nincs lift, a felsőbb emeletek lakóinak nagyon nehéz fel - és lemenni, főleg ha még cipekedniük is kell. Az itteni lakásokban nincs megbízható áram- és vízellátás, amit a helyiek különösen sérelmeznek. 

image

A korábban épített lakások általában négy-öt emelet magasak voltak. Mivel a negyedik és ötödik emeletre nehéz volt fel- és lejutni, alacsony volt a kereslet rájuk, és olcsóbbak voltak, mint az első és második emeletiek" - nyilatkozta a forrás. Ehhez még hozzátette, hogy a mostani épületek már tíz emeletnél is magasabbak, és ezekben sincs lift. Nem véletlen tehát, hogy ennyire népszerűtlenek.

Észak-koreai felhőkarcolók
Fotó: Shutterstock/Anton_Ivanov

Mivel a megélhetési körülmények már eleve egyre nehezebbek Észak-Koreában, és a magasházak felső emeletein lakóknak fizikailag is meg kell erőltetniük magukat a lépcsőn fel- és lefelé, kevés az esély arra, hogy a felső emeleti lakások iránti kereslet egyhamar növekedni fog. 

Hoeryongban a helyi hatóságok a kormány utasítására lebontottak több egyemeletes házat is, hogy azok helyére új emeletes házakat építhessenek fel. Ugyanúgy mint Csongjinban, ezekbe a házakba sem építettek liftet, ami sok szenvedést jelent a felsőbb szinteken élők számára. 

A bevett szokás szerint azok kapják meg az alsóbb szinteket, akik befektettek az új ház építésébe, a lerombolt épületekből kilakoltatottakat pedig a felsőbb emeletekre költöztetik. 

Mivel a felsőbb emeleteken lévő lakásokban a folyóvízzel is probléma van, ezért még gyakrabban kell a lépcsőkön le - és felmenni, ezért az itt lakók élete nagyon keserves. Sőt, mindent, amire szükségük van, a kútból merített vizet és a tűzifát is nekik kell a lakásukba cipelniük.

Az emberek nem értik, hogy miért építenek a hatóságok olyan házakat, amelyek teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Azt mondják, hogy azt szeretnék, ha a kormány gyorsan javítana az életkörülményeiken, de ez jelenleg nem több, mint vágyálom.

Forrás: Daily NK