Ismét holland edző vezeti a vébén Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Öt éven belül a harmadik holland edző ülhet le a dél-koreai válogatott kispadjára, miután a Koreai Labdarúgó Szövetség megegyezett Dick Advocaattal.
Vágólapra másolva!

A 2002-es vébén Guus Hiddink vezette a házigazda csapatát a negyedik helyig, a jövő évi seregszemlére pedig Jo Bonfrere irányításával jutott ki a gárda. Utóbbi a folyamatos kritikák miatt mondott le egy hónapja, a szurkolók és a média ugyanis folyamatosan támadta a válogatott játéka miatt, ami a Szaúd-Arábia elleni 1-0-s vereség után érte el a tetőpontját.

A koreai szövetség október elsejével Dick Advocaatot nevezte ki a nemzeti tizenegy élére, akinek a szerződése a 2006-os világbajnokság végéig szól, de meghosszabbítható, ha mindkét fél elégedett. Advocaat a 2004-es Európa-bajnokságon a négy közé vezette a holland válogatottat, majd lemondása után a német Borussia Mönchengladbachnál próbálkozott, nem sok sikerrel.

A nyáron elvállalta az Egyesült Arab Emírségek kapitányi posztját, de ez a kinevezés érvényét vesztette a koreai ajánlat miatt. "A szövetség egy dél-amerikai szakembert szeretett volna szerződtetni, de végül a technikai bizottság úgy érezte, hogy egy európai edző jobban illik a csapathoz" - mondta Lee Hoj-taek, a szövetség alelnöke.

"Advocaat kétszer is bizonyított holland kapitányként, ráadásul egy erős személyiségre van szükségünk a csapat élén, és erre ő tökéletesen alkalmas" - magyarázta a döntést a technikai bizottság alelnöke, Kang Sin-woo.