Akik vébén mutatkoztak be a válogatottban

Vágólapra másolva!
A világ futballközvéleményét alaposan meglepte, hogy az angolok szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson az előzetes világbajnoki keretébe az Arsenal FC mindössze 17 esztendős, nem csak a válogatottban, hanem az élvonalban is újoncnak számító csatárát, Theo Walcottot is jelölte. Arra korábban még nem volt példa, hogy valaki első osztályú mérkőzés nélkül utazott volna világbajnokságra, azonban az többször is megtörtént, hogy egy játékos a sportág legfontosabb eseményén debütálhatott válogatottjában.
Vágólapra másolva!

Az angol labdarúgás történetében még egyetlen labdarúgó sem akadt, aki egy világbajnokságon húzhatta volna fel először a címeres mezt, és ha Walcott valamelyik előkészületi mérkőzésen (mondjuk, a magyarok ellen) pályára lép, akkor ebből a szempontból nem ír majd történelmet. De ha esetleg csak az angolok első világbajnoki mérkőzésén, Paraguay ellen vetné őt be Eriksson, akkor is csak minden idők legfiatalabb angol válogatottja lenne - a világbajnokságok örökranglistáján csak a második helyet szerezné meg.

A vébék históriájának legfiatalabb focistája a jelek szerint az északír Norman Whiteside marad, aki 1982-ban 17 éves és 41 napos volt, amikor pályára lépett a jugoszlávok ellen a spanyolországi mundialon. A csatár azonban nem csak ebből a szempontból írt történelmet, hanem azért is, mert ő volt az első olyan labdarúgó, aki úgy szerepelt a sportág legrangosabb eseményén, hogy korábban sohasem játszott hazája válogatottjában. A csodagyerekként kezelt csatár akkor az északírek mind az öt mérkőzésén a kezdő tizenegyben szerepelt a világbajnokságon, és mindez alapján kissé meglepő, hogy összesen csak 38 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben. Hiába debütált már 17 évesen, később állandóan sérülésekkel bajlódott, és már 26 évesen kénytelen volt visszavonulni a labdarúgástól. Azt szokták mondani, hogy a focisták ilyen idősen lehetnek pályafutásuk csúcspontján...

Whiteside példáját sokáig senki sem követte, legalábbis abból a szempontból, hogy aki meghívót kapott a világbajnoki keretbe, az korábban legalább egyszer szerepelt a válogatottban. Egészen 1994-ig, amikor a kameruni Rigobert Song utazhatott ki újoncként az Egyesült Államokba, ahol 17 éves és 353 napos volt, amikor bemutatkozhatott a címeres mezben. Azóta már több mint 100-szoros válogatott, és további két vébén szerepelt.

Song óta egészen mostanáig csak afrikai focistákkal fordult elő, hogy a vébén mutatkoztak be a válogatottban, viszont erre mindegyik tornán volt példa. 1998-ban ismét két kameruni, Salomon Olembé (17 évesen és 185 naposan), illetve egy bizonyos Samuel Eto'o (17 évesen és 99 naposan) debütált a sportág legrangosabb seregszemléjén, legutóbb pedig a nigériai Femi Opabunmi (17 évesen és 101 naposan) mondhatta el magáról ugyanezt.