"Villa megette vacsorára Ronaldót" - spanyol és portugál lapvélemények

Vágólapra másolva!
Még a portugál sajtó is elismeri a spanyolok keddi, 1-0-s győzelmének jogosságát a világbajnoki nyolcaddöntőben. Pepe szerint a spanyolok nyerik a vb-t, Cristiano Ronaldót pedig földbe döngöli a spanyol média.
Vágólapra másolva!

"Mindig mondtam, hogy a nagy versenyek előtt kell igazolni. Ha most próbálnánk meg leszerződtetni Villát, húszmillió euróval többe kerülne" - okoskodott Joan Laporta, az FC Barcelona elnöki tisztségében utolsó napját töltő sportvezető azok után, a leszerződtetett csatár kedden továbbjutást érő gólt lőtt Portugáliának, és holtversenyben a góllövőlista élére állt.

Villa szerint Spanyolország megérdemelten jutott be a nyolc közé. "A sors igazságot szolgáltatott, a portugálok remek középső védőikkel sokáig lezárták a kapujuk felé vezető utat, de végül a mi csiki-csuki játékunkkal mégiscsak helyzetbe kerültünk, és győzni tudtunk. Tudtam, hogy egyszer csak szétnyílik a védelmük, és akkor betalálhatok" - nyilatkozta az El Mundo című madridi lapnak, de azért próbálta nem elragadtatni magát. "Ez egy világbajnokság, ahol bármi megtörténhet, ezért nem szabad elbízni magunkat a Paraguay elleni negyeddöntőben. Rengeteget szenvedtünk, de ez már a múlt, ráleltünk a helyes útra, és megkönnyebbültünk. Sohasem veszítettük el az önbizalmunkat, nem estünk kétségbe a Svájctól elszenvedett vereség után sem."

Érik a Torres-Llorente csere

Xavi így értékelte a spanyolok sikerét: "Most játszottunk a legjobban ezen a világbajnokságon. Védekezésben, a labda birtoklásában és támadásban is felülmúltuk a portugálokat."

Sergio Ramos szerint a fordulópont Fernando Llorente beállítása volt a formán kívüli Fernando Torres helyére: "Attól kezdve egyre többször kerültünk helyzetbe. A 193 centis magasságával lefejelte a portugál belső védőket, számos helyzetet alakított ki a társai előtt, nagy hasznára volt a csapatnak. "

Az El Mundo körkérdést is intézett olvasóihoz, hogy vajon Llorente vagy Torres kezdjen a csatársor közepén, szombaton Paraguay ellen. A válaszadók 86 százaléka a baszk Llorente mellett tette le a voksát.

"Ronaldo semmit sem csinált"

Ugyancsak az El Mundo írja Cristiano Ronaldóról: "A földkerekség legdrágább labdarúgója semmit sem csinált ezen a világbajnokságon, leszámítva egy hatalmas mázlival megszerzett gólt Észak-Korea ellen, valamint néhány kacskaringós szabadrúgást."

Forrás: AFP

A Marca címe sokatmondó: "DV7 megette vacsorára CR7-et", utalva arra, hogy David Villa, a spanyol gól szerzője is hetes mezben játszik, még ha nincs is ilyen menő beceneve.

Az El País Xavit tartja a nyolcaddöntő legjobbjának, pedig sokan támadták a svájci meccs után, mondván, formán kívül van, és elfáradt a szezon végére. Xavi azonban a maga módján válaszolt a kritikákkal: passzokkal. 273 átadása volt a spanyol válogatott eddigi négy mérkőzésén, s a passzok nyolcvan százaléka jó helyre került, írja az El País. A legfontosabbat David Villának adta, ebből született kedden a győztes gól.

Már nyertek vb-t Afrikában

"Tizenegy évvel ezelőtt már nyertem egy világbajnokságot Afrikában, amikor 1999-ben Nigéria rendezte az U20-as vb-t. Abban a válogatottban együtt játszottam Iker Casillasszal és Marchenával a mostani társaim közül. Jó lenne ismételni tizenegy év múltán, a nagyobbak között" - mondta Xavi, majd szerényen elhárította a méltatásokat. "Nem kell engem dicsérni, semmit sem érnék a társak nélkül. Ha nincs kinek passzolni, semmire sem megyünk. Szerencsére ebben a csapatban mindig van kinek. Ha Fernando Torresnek nem megy, ott van David Villa vagy Fernando Llorente. Nagyon könnyű a dolgom."

A Record című lisszaboni sportnapilap keddi számának címlapján Cristiano Ronaldo készült leszúrni egy bikaviadalos fotómontázson a spanyol bikát. Huszonnégy órával később ugyanaz a címlap jelent meg, azzal a különbséggel, hogy Ronaldo itt már a kezébe temeti arcát, és ugyanaz a bika felöklelni készül a levitézlett portugál torreádort.

Carlos Queiroz szövetségi kapitány nem próbált mentegetőzni Villa lesgyanús góljával. "Az volt a tervünk, hogy sok mozgással, labdajáratással kifárasztjuk a spanyolokat, erre ennek pontosan az ellenkezője történt" - ismerte el a szakvezető az RTP portugál televíziónak adott nyilatkozatában. "Ők birtokolták a labdát, mi fáradtunk el, s amikor ez bekövetkezett, Villa lecsapott. Megérdemelt a spanyol győzelem és továbbjutás, ennek ellenére azt mondom, emelt fővel veszítettünk, nem kell szégyenkeznünk."

"Queiroz hibáját követően bukott el Portugália" - tette címlapjára a Diario de Noticias, miközben a Publico azon morfondírozott: "Mit tettünk, hogy ezt érdemeltük?"

A Correio da Manha vélekedése szerint "Hugo Almeida 59. percben történt, hibás elképzelésből fakadó lecserélése nyitotta meg az utat a kiesés felé", de hozzájárult a búcsúhoz az is, hogy "Cristiano Ronaldo egyik legrosszabb játékát produkálta a válogatottban".

Nem kíméli a Real Madrid támadóját a Publico sem, amely szerint "Ronaldo mellett elment a világbajnokság". "(Jose) Mourinho már korábban megmondta, hogy még a szélvészgyors Ronaldóval sem nyer Portugália vb-aranyat. A csatár azonban még egy tengeri körutazás sebességét sem érte el" - fogalmazott a cikk szerzője.

A DN értékelése szerint "Ronaldo szinte nem is létezett", miközben "a portugál válogatottat egy ambíció nélküli edző irányította". "Őszintén szólva Quieroz csapata addig jutott, ameddig megérdemelte", s kedden "a jobb válogatott győzött, megérdemelten".

Az A Bola című másik portugál sportlap bemutatja a TV Globo nevű brazil televízió animációját, amelyből kiderül: 22 centis lesről talált Villa a portugál kapuba. Ugyanitt Pepe, a vesztesek - Real Madridot szolgáló - védekező középpályása hízeleg munkaadóinak: "Spanyolország nyugodtan lehet akár világbajnok is. Szerencsés ágon van, és meccsről meccsre jobban játszik. Szerintem az aranyérem legfőbb esélyese" - mondta.