Sneijder egy félidő alatt romba döntötte a brazil vb-álmokat

Vágólapra másolva!
Brazília hiába uralta a Hollandia elleni negyeddöntő első félidejét, a szünet után összeomlott a mindeddig szinte tökéletes működő védelem.  A hollandok Sneijder vezérletével fordítottak, és az egyik legnagyobb favorit kiverésével bejutottak az elődöntőbe.
Vágólapra másolva!

negyeddöntő:
Hollandia - Brazília 2-1 (0-1)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 40 186 néző
vezette: Nisimura (japán)
Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Ooijer, van Bronckhorst - van Bommel, de Jong - Kuyt, Sneijder, Robben - van Persie (Huntelaar, 85.)
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos (Gilberto, 62.) - Felipe Melo, Gilberto Silva, Dani Alves - Kaká, Robinho, Luís Fabiano (Nilmar, 77.)
gól: Felipe Melo (53., öngól), Sneijder (68.), illetve Robinho (10.)
kiállítva: Felipe Melo (73.)
sárga lap: Heitinga (14.), van der Wiel (47.), de Jong (64.), Ooijer (76.), illetve Michel Bastos (37.)

Már egy nappal a meccs előtt azon aggodalmaskodott a fél világsajtó - beleértve minket is -, hogy hiába a finálénak is beillő párosítás, illetve a támadófoci legszebb tradíciói mindkét oldalon, a vb első negyeddöntője könnyen elmaradhat a várakozásoktól, a dél-afrikai tapasztalatok szerint ugyanis a brazil és holland csapat is előszeretettel áldozza fel a közönségszórakoztatást a hatékonyság oltárán.

Ehhez képest Brazília 10 perc elteltével kétszer is bevette a kaput: Robinho elsőre még egy némi fáziskéséssel beintett lesállás után lőtt a hálóba, másodjára azonban már csak a holland hátvédek helyezkedésében lehetett hibát találni. A négy narancsmezes védő ugyan szépen vonalba rendeződve várta a támadást, ám középen akkora lyukat hagytak, amelyen egy turistabusz is könnyedén átfért volna, nem hogy a légies csatár, akinek így már csak Felipo Melo tökéletes ütemű passzára volt szüksége ahhoz, hogy 16 méterről, állítgatás nélkül a kapuba találjon.

A remekül védekező és közben még a labdát sem szívesen átengedő brazilok előnye nem sok jót vetített előre Hollandia számára, és bár Robbenék annyit elértek, hogy 25 perc után egy hajszállal jobbak voltak labdabirtoklásban, az újabb helyzetet megint a dél-amerikaiak hagyták ki. Alves előbb becselezte, majd kicselezte magát a tizenhatosról, mégis képes volt középre adni a labdát, és ha nem Juant találja meg ott ziccerben, könnyen módosulhatott volna 2-0-ra az állás.

A 30. percben aztán már a sokat hiányolt joga bonitóból is felvillantottak valamit a brazilok, néhány látványos, egyérintős húzás után Kaká került lövőhelyzetbe, 18 méteres csavarását nagy vetődéssel ütötte ki Stekelenburg.

Fogcsikorgatva güriztek a hollandok, de nem jutottak közelebb a gólhoz, pedig Robben még Giggs és Rooney trükkös szögletét is bevetette (éppen csak hozzáért a labdához, majd elsétált onnan, mintha még nem végezte volna el a szögletet, hogy aztán a csapattársa bevezesse a labdát a döbbent brazilok között), Alves azonban résen volt, miként Julio Cesar is Sneijder ágyúgolyóval felérő szabadrúgásánál, amelybe tán még a bordája is belerepedt, de nem jött ki róla a labda.

A félidő végének legszórakoztatóbb megmozdulásait Dunga kapitány produkálta, előbb majdnem szétverte a kispad plexijét, miután Bastos a Robben elleni sokadik szabálytalansága után sárga lapot kapott, majd pedig guggolva könyörgött az igazságért, amikor Maicon kilökött egy hollandot a pályáról, és a játékvezető ellene ítélt.

A ráadásban Maicon aztán már indokoltan reklamált, miután a jobb sarokra tartó löketét bravúrral tolta ki Stekelenburg, a találkozó mégis kirúgással folytatódott.

Forrás: AFP

A szünet után sem úgy kezdték a játékot a hollandok, mint akik a szünetben megtalálták a fordítás receptjét, aztán az 53. percben mégis egyenlítettek a semmiből. Sneijder jobbról, a távolból próbálta a kapu elé ívelni a labdát, Cesar azonban Felipe Melón fennakadva a labda mellé ütött, a labda pedig a védő nyakszirtjén megcsusszanva a kapuban kötött ki.

Forrás: AFP

A gól megfogta a brazilokat és felhozta a hollandokat, és bár Van Persie kissé tanácstalanná vált, ha közel került a labdához, a gólfelelőssé lett középpályás, Sneijder egy szöglet után megszerezte a vezetést. A jobbról érkező labdát Kuyt csúsztatta meg a rövid saroknál, a brazil védők bénultságáról pedig mindent elmondott, hogy a hollandok legkisebb embere öt méterről, felugrás nélkül stukkolhatott a hálóba.

Forrás: AFP

A történtek hatására elvesztették a fejüket a brazilok, Felipe Melo Robben megtaposásával kiállíttatta magát, az emberen kívül pedig értékes perceket is vesztettek azzal, hogy egy-egy ítélet után heveskedve próbálták meggyőzni a bírót annak helytelenségéről.

A hajrában aztán visszatértek a játékhoz a brazilok, és három szöglettel veszélyeztettek, a másik oldalon pedig Sneijder adhatta volna meg a kegyelemdöfést, de Julio Cesar ezúttal megmentette a góltól az ötszörös világbajnokot. A vereségtől azonban már semmi sem menthette meg a brazilokat, Hollandia még azt is megengedhette magának, hogy az utolsó pillanatokban elhülyéskedjen egy hatalmas létszámfölényt a tizenhatoson belül.

A brazilokat 36 év után legyőző hollandok az elődöntőben az Uruguay - Ghána meccs győztesével találkoznak kedden, 20.30-tól.