Fontaine: Az első gól dönt a vb-döntőben

Just Fontaine, foci, foci-vb
Former French international football player Just Fontaine poses with a trophy for the 1958 football World Cup top-scoring record on July 18, 2013 at his home in Toulouse, southwestern France. Fontaine, known for being the record holder as top scorer in a single edition of the FIFA World Cup, with thirteen goals in six matches in 1958 in Sweden, will celebrate his 80th birthday on August 18. AFP PHOTO ERIC CABANIS
Vágólapra másolva!
1958-ban tizenhárom találattal lett vb-gólkirály, és hacsak Thomas Müller nem szerez mesterkilencest a vasárnapi döntőben, továbbra is őrzi ezt a megközelíthetetlen rekordot Just Fontaine. A 80 éves francia futballcsillag a Weltnek mesélt arról, hogy kölcsöncipőben érte el a fantasztikus eredményt, hogy a svédektől egy pisztolyt kapott, Gary Lineker viszont neki ajándékozta 1986-os Aranycipőjét.
Vágólapra másolva!

Saint-Tropez-i nyaralójában adott interjút a Welt című német napilapnak Just Fontaine, minden idők egyik legeredményesebb válogatott futballistája. A francia támadó az 1958-as vébén 13 találattal lett gólkirály, ezt a teljesítményt megközelíteni se tudta eddig senki. A mindössze 174 cm magas játékosnak abban is szerencséje volt, hogy egyáltalán ott lehetett a vébén, ehhez az kellett, hogy csapattársa, René Bliard megsérüljön a torna előtt.

"Nem féltem a rekordomat, ha valaki megdönti, akkor sem tudok rajta változtatni. De most nem aggódom. Vagy úgy gondolja, Thomas Müller kilenc gólt szerez a döntőben?" - tette fel a kérdést a 80 éves egykori csillag. Ennek ellenére nem vitatja, hogy a vébé legnagyobb sztárja Müller, akinek játékát és eredményességét a héten elhunyt Alfredo Di Stefanóhoz hasonlította. "Nincs fix posztja, élvezi a szabadságot a pályán, ez teszi őt annyira kiszámíthatatlanná. Lehet, még kapusként is helyt állna" - mondta róla.

Just Fontaine a nemzetközi szövetségtől kapott életműdíjjal Forrás: AFP/Eric Cabanis

Gratulált Miroslav Klose gólcsúcsához, és sajnálatát fejezte ki, hogy két lábtörése miatt neki 27 évesen vissza kellett vonulnia, pedig a francia válogatottban félelmetes volt a mérlege, 21 meccsen 30 gólt szerzett.

Szerinte egyértelműen Németország a mostani világbajnokság legjobb válogatottja. "Hihetetlen, ahogy a csapat futballozik, és szégyen, amit a brazilok csináltak az elődöntőben" - fogalmazta meg a kritikát.

Fontaine nemcsak az egy vébén elért 13 találatára büszke, hanem arra is, hogy minden mérkőzésén legalább egy gólt szerzett, erre sem volt képes azóta senki. "Ráadásul kölcsöncipőben játszottam, mert az enyém elszakadt. Szerencsére csapattársam, Stéphane Bruey kölcsönadta az övét, hála Istennek azonos volt a cipőméretünk. Aztán a vébé után visszaadtam neki. Még most is minden héten kapok levelet a német rajongóktól, akik azt szeretnék tudni, hogyan szereztem négy gólt a 6-3-as bronzmérkőzésen. Lehetett volna öt is, de egy büntetőt átadtam barátomnak, Raymond Kopának."

Nagyon büszke arra, hogy a 13 gólos rekordja a futballtörténelem legrégibb csúcsa. "A következő vébére már 60 éves lesz a rekordom. Sajnos az Aranycipőt csak az 1986-os világbajnokságon vezették be, az elsőt Gary Lineker nyerte, de nekem adta. Hatalmas gesztus volt a részéről. Én 1958-ban csak egy pisztolyt kaptam, azt is csak szimbolikus ajándékként egy svéd napilaptól."

Just Fontaine és Gilmar csatája az 1958-as vébén Forrás: AFP

Hogy mi lett a legnagyobb változás a csatárok teljesítményében az elmúlt 56 év során? "Akkoriban csak akkor lehetett sok gólt lőni, ha a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen volt az ember, és jól döntött. Napjainkban a játékosok fizikailag és állóképesség tekintetében sokkal jobbak, de így minden a finesz és a kreativitás rovására megy. Manapság tíz lövésből lesz egy gól. 1958-ban én az egész vébén 18-szor lőttem kapura, 13 gól mellett kétszer a kapufát találtam el. Csak három lövésem ment mellé, ez azért nem rossz, ugye?"

Fontaine szerint a vasárnapi, Argentína-Németország döntőben az a csapat nyer, amelyik az első gólt szerzi. "Amíg a csoportmeccseken gyakori volt a fordítás, addig az egyenes kiesés eddigi 14 mérkőzésén csak a hollandoknak sikerült ez a bravúr Mexikó ellen" - indokolt.