Társoldalunk:

Zokognak az olaszok, mert látták az ügyetlen szaúdiakat

2018.06.15. 07:47

Szinte még el sem kezdődött a labdarúgó-világbajnokság, de a nemzetközi szaksajtó értelmesebb (és reálisabb) része máris azért kiabál, hogy vonják vissza a vb-k létszámemelését. 2026-tól egészen biztosan 48 válogatott léphet majd pályára a focivébéken, de azon morfondíroznak, hogy 2022-ben, Katarban is ez legyen a szisztéma. Ami - látva a szaúdiak játékát - tényleg őrület.

Többször megírtuk már, hogy a FIFA döntése gazdasági alapokon nyugszik, és nélkülöz minden komoly sportszakmai érvet. Természetesen tudjuk, hogy a mostani világbajnokságról is hiányzik pár olyan ország, amelynek mindenképpen ott lenne a helye. Az olaszok, a hollandok, az amerikaiak, a chieliek egészen biztosan zokogva nézték a nyitómeccset, miközben azon járt az agyuk, miért Szaúd-Arábia, és miért nem ők? (Tudjuk, azért nem, mert kiestek a selejtezőn.)

Abdullah Mayof ötöt kapottForrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

Ugyanakkor azt minden futballkedvelő belátja, hogy a focivébének nincs szüksége több „hurkatöltelékre”. Igazán nem akarom megbántani szegény szaúdiakat, van nekik bajuk éppen elég. De ha elővesszük a FIFA őrült létszámelemési döntését, rögtön látjuk, hogy a dolog megint azoknak a kontinenseknek kedvez, amelyeken a futball színvonala nem hasonlítható össze az európaival vagy a dél-amerikaival. 2026-ban Ázsia 8, Afrika pedig 9 csapatot küldhet a vébére - őrület. Mást ne mondjunk, az ázsiai régió csapatai (az összes) egyre hosszab nyeretlenségi időszakot él meg. Világbajnokságon ázsiai csapat legutóbb 2010. június 24-én nyert meccset, amikor Japán 3-1-re verte meg a dánokat. A szaúdiak a 2002-es vb-n a németek ellen beleszaladtak egy 0-8-ba, most meg övék az a kétes dicsőség, hogy minden idők legnagyobb különbségű veresége a vb-k nyitómeccsein.

A telefon sem mutat mást, mint az oroszok 5-0-s győzelmétForrás: Imaginechina/Niu bo - Imaginechina/Niu Bo

Az afrikai és ázsiai csapatok elárasztásával a világbajnokságok színvonala nem emelkedik - ebben egészen biztosak lehetünk. Abban is, hogy Kína, vagy India kijuttatásával a bevételek folyamatosan nőnek, hiszen csak ebben a két országban több mint 2 milliárd ember él. Hogy közben a vb csoportmeccsei méla unalomba fulladhatnak? Ez az, ami senkit nem érdekel a döntéshozók közül. 2026-ban a 48 csapat már 80 meccset játszik - tiszta őrültek háza ez.