Izland Messi ellen - az óriás és a törpe Moszkvában csap össze

Horizontal FOOTBALL STADIUM EXTERIOR VIEW SECURITY MEASURE MOUNTED POLICE ILLUSTRATION WORLD CUP
A picture taken on June 15, 2018 shows a giant screen announcing tomorrow's match and the 2018 FIFA World Cup sign on top of the Spartak football stadium in Moscow, on the eve of the match between Argentina and Iceland during the Russia 2018 World Cup football tournament. / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV
Vágólapra másolva!
Az egyetlen szombat a labdarúgó-világbajnokságon, amikor négy mérkőzést rendeznek meg. Jönnek az egész világ által kedvelt izlandiak épp Lionel Messi ellen. Képes-e újabb csodára a vb legkisebb lélekszámú országának csapata? Mire mennek a franciák az ausztrálok ellen? Valóban a vb két titkos favoritja Peru és Horvátország? Szombaton meglátjuk.
Vágólapra másolva!

Franciaország–Ausztrália 12.00, Kazany (C)

Ausztráliát mi magyarok is megcsodálhattuk, végül a felkészülés jegyében Bert van Marwijk csapata nyerni tudott 2-1-re a Groupama Arénában. A mutatott forma alapján nem okozhatnak túl nagy gondot az ausztrálok a végső győzelemre is esélyesnek tartott francia válogatottnak.

Kazanyban a franciák és az ausztrálok csapnak össze Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

Kylian Mbappé kisebb sérülést szenvedett a franciák edzésén, de elmondása szerint nem okozott nagy bajt Rami belépője, Antoine Griezmann végre lezárta a szappanoperát, ami az átigazolását illeti, marad Madridban. A franciák a hazai Európa-bajnoki döntő után lépnének előrébb, fiatal mégis tapasztalt csapattal érkeztek Oroszországba. Kérdés, mire megy majd Pogba, Griezmann, Mbappé, Giroud, Dembélé, Umtiti, Kanté és a többiek. Ausztrália és a csoportból való továbbjutás nem okozhat gondot a számukra.

Argentína–Izland, 15.00, Moszkva (D)

Története legfontosabb meccsére készül az izlandi válogatott. Mondják ezt úgy, hogy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a legjobb nyolc közé jutottak.

A szombati nap egyik fő műsorszáma Forrás: AFP/Mladen Antonov

Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány vb-újonc csapata a négy éve, Brazíliában vb-döntős argentinok elleni szombati mérkőzést megelőző pénteki, moszkvai sajtótájékoztatón kijelentette: csapata készen áll, minden futballistája játszani akar. Hallgrímsson elmondta, Messi ellen nincs varázsszere, de talán nem is kell, Izland csapatként alkothat nagyot. És hogy mi lesz Argentínával? A szurkolók legszívesebben vb-aranyat látnának Messi nyakában, főleg a négy évvel ezelőtti ezüst után. Az argentinok abban bízhatnak, hogy a támadók elöl lerendezik a dolgokat, és nem kell a védekezésre koncentrálni. Sergio Romero kidőlésével Caballero maradt az egyetlen használható kapus, a védelemben a Mascherano, Otamendi, Rojo hármas sem a legfürgébb, elöl Messi mellett Di Maria, Dybala, Agüero és Higuaín kergetheti őrületbe az ellenfeleket.

Lionel Messi Moszkvában edz Forrás: AFP/Juan Mabromata

Az argentinok a selejtezőcsoport utolsó meccsén biztosították helyüket a világbajnokságon, de a tornán ennél több kell, ha Messit nem akarják visszavonultatni. A 31. születésnapját jövő vasárnap ünneplő, negyedik vb-jén szereplő támadó a Barcelonával már minden lehetséges címet begyűjtött, és 32 trófeája van, a válogatottal azonban még nem nyert nagy tornát. A 124-szeres válogatott sztár a rajt előtt elmondta: az elért eredménytől teszi függővé, hogy a továbbiakban játszik-e még a nemzeti együttesben.

Szavazzon!

Lesz-e bombameglepetés, vagy Argentína legyőzi Izlandot?

Peru–Dánia, 18.00, Szaranszk (C)

A francia, ausztrál csoportban szerepel még Peru, amely 1982 után tér vissza a világbajnoki mezőnybe. A dél-amerikaiak utolsóként biztosították helyüket a vb-mezőnyben, Dániával találkoznak. Peru végül Új-Zélandot ejtette ki a pótselejtezőn. Velük kapcsolatban a legnagyobb kérdés az volt, hogy a csapatkapitány, Paolo Guerrero ott lehet-e a tornán azt követően, hogy féléves eltiltást kapott, mert az argentinok elleni vb-selejtezőt követően adott mintájában kokainszármazékot találtak.

Dán edzés Szaranszkban Forrás: AFP/Jack Guez

A 34 éves támadó végül hosszas huzavonát követően zöld jelzést kapott, s például a szaúdiak elleni felkészülési mérkőzésen két góllal jelezte, készen áll a viadalra. A dánok leginkább Christian Eriksenben, a Tottenham játékmesterében bízhatnak, rengeteg múlhat az ő formáján. Eriksen a Mexikó elleni felkészülési meccsen gólt szerzett, meglátjuk, mire mennek majd Peru ellen az északiak.

Horvátország–Nigéria, 21.00, Kalinyingrád (D)

A D csoport esti mérkőzésén, a Horvátország-Nigéria találkozón is először találkozik a két csapat. A horvátok vb-n eddig egyszer találkoztak afrikai riválissal, akkor viszont nyertek (Kamerun ellen 2014-ben 4-0-ra). A nigériaiak ugyanakkor amilyen jól kezdtek az európai csapatokkal szemben a vb-ken (négy győzelem és egy vereség), olyan rosszul folytatták a szereplésüket (egy győzelem, egy döntetlen, négy vereség).

A horvát Luka Modric (balra) és a nigériai Victor Moses (jobbra) - ők lehetnek a szombati meccs főszereplői Forrás: AFP/Miguel Medina

Európai klubokban meghatározó szerepet betöltő játékosokban egyik oldalon sincs hiány - a mérleg nyelve azért a horvátok felé billen -, hiszen BL-tapasztalattal jócskán felvértezett játékosaik vannak. Modric, Kovacic a Real Madrid, Rakitic a Barcelona játékosa, de a juventusos Mandzukic és az Inter szélsője, Ivan Perisic is életveszélyes, a védelmet pedig a BL-döntős Dejan Lovren irányítja.