Tamási Zsolt nem csak hivatalból optimista

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki nyolcas döntőbe jutott U17-es válogatott alapját adó Sándor Károly Futballakadémia szakmai igazgatója, Tamási Zsolt a Vendégszobában azt részletezte, hogyan folyik a tehetséges gyerekek képzése az agárdi intézményben, és milyen hozadéka lehet mindennek a magyar labdarúgás jövőjét illetően. A szakember hisz benne, hogy néhány éven belül új értelmet nyerhet a "tipikus magyar focista" kifejezés.
Vágólapra másolva!

Hogyan látja a mai utánpótlás jövőjét? [kozel_02]
- Nem csak hivatalból vagyok optimista. Három-négy évvel ezelőtt elindult egy országos utánpótlásprogram, a kluboknál nagyon sok helyen európai szintű képzés keződőtt, ezért úgy érzem, az elkövetkező focinemzedéknek sokkal nagyobb esélye lesz arra, hogy nívósabb futballt produkáljon, s ezáltal a mai gyerekek is elismertebb, magasabb színvonalú külföldi bajnokságokba igazoljanak. Ez nyilván visszahatna a válogatott eredményességére is. A múlt heti, portugáliai Eb-selejtező arról győzött meg, hogy vannak tehetségeink, európai szinten játszani tudó csapatunk, azaz van miben bíznunk.

Mikor, kinek az ötletére indult az akadémia, és ki fedezi a költségeket? [!Barney!]
- Öt évvel ezelőtt kezdte meg működését az akadémia, létrejöttét széles körű nemzetközi tapasztalatszerzés előzte meg. Az anyagiakat a Sándor Károly Ifjúsági Sportalapítvány biztosítja, a tulajdonos Várszegi Gábor.

Mennyi igaz abból, hogy Angliában a 89-es korosztály 91-es csapatok ellen vitézkedett? [Bandi21!]
- Ez egy téves információ. Az első mérkőzésünket a West Ham United azonos korosztályú csapata ellen játszottuk, utána a Fulham egy évvel idősebb csapatát győztük le 1-0-ra, majd következett a Chelsea-meccs, amelynek második félidejében információim szerint két 91-es születésű játékos szerepelt ellenünk, a többi angol srác 89-90-es volt; megjegyzem, a mi csapatunkban négy 90-es születésű játékos lépett pályára ezen a találkozón. Tény, hogy a három mérkőzés közül megítélésem szerint a Chelsea ellen volt a legkönnyebb dolgunk.

Milyen képzés folyik az akadémián? [Kordás János 18]
- 14-15 éves kortól képezzük a labdarúgókat, az akadémia napi programjában összhangba hoztuk a tanulást és az edzéseket. A gyerekek bentlakásos rendszerben élnek itt, gimnáziumi oktatásban részesülnek, két nyelvet tanulnak, számítástechnikai ismereteket sajátítanak el, és heti hét edzésen vesznek részt. Kedden és csütörtökön kétszer is edzenek, és mivel nagyon jó a kapcsolatunk a helyi gimnázium tantestületével, az órarendet a tréningek időpontjához tudtuk igazítani.

Mekkora súlyt fektetnek az erőnlétre? [...senki]
- Természetesen egy jó edzés eleve erőnléti edzés is, mindent az életkornak megfelelő időszakban kell fejleszteni. Az angliai túrán és a portugáliai Eb-selejtezőn azt tapasztaltuk, hogy mind állóképességben, mind mentális keménységben kiemelkednek a játékosaink.

Komédia, ami a mai magyar fociban lejátszódik. Hazugságok, lopások, csalások, de foci semmi. Ez a jövő? Mit tud ez ellen tenni az akadémia? [jp papin]
- A felsorolt problémák ellen az akadémia semmit sem tud tenni. A mi feladatunk az, hogy Magyarország teheséges, talán legtehetségesebb labdarúgóinak világszínvonalú feltételeket biztosítsunk ahhoz, hogy képességeik kibontakozzanak és ne kerüljenek hátrányba azért, mert nem megfelelő körülmények között készülnek fel a labdarúgó-pályafutásukra. Röviden: nemzetközi szinten értékelhető játékosokat szeretnénk nevelni.

A világszínvonalú körülményeket más egyesületekben is megteremthették volna eddig is. Vajon miért nem tették? [jp papin]
- Nyilván minden klub szívesen megteremtené ezeket a feltételeket, ám ez nagyon-nagyon sok pénzbe kerül. Ezenkívül olyan tulajdonosi szemléletre van szükség, amely Várszegi Gábort jellemzi. Ő valóban az utánpótlás-nevelést helyezi előtérbe, és úgy tűnik, beigazolódik a mondás: a rengeteg befektetett pénz és energia hosszú távon megtérül.

A legtöbb magyar utánpotlásedző azzal példálódzik a gyerekeknek, hogy azért kell sokat edzeni, hogy ne legyenek tipikus magyar focisták. Ön szerint helyes ez? [Bandi21!]
- Nem tudom, hogy az utánpótlásedzők mivel példálódznak, de hiszem, hogy a legtöbben jól képzett, minden szempontból felkészített gyerekeket szeretnének nevelni. Jó lenne, hogyha a "tipikus magyar focista" egyszer pozitív értelmet nyerne, mert technikás, kreatív futballistát jelentene. A történelem során voltak már ilyen időszakok.

Miért a pénz a fontos a játékosoknak a dicsőség helyett? [edinaa27]
- Tudomásul kell venni, hogy a felnőtt játékosok a futballból élnek. Mindamellett - lehet, hogy szerencsés vagyok - csak olyan futballistákkal dolgoztam, akiknek igenis fontos volt a pályán elért siker, tehát én soha nem tudom elfogadni azokat a kijelentéseket, hogy a mai futballistákat csak a pénz érdekli, és nem szeretnek focizni. Ez nem igaz.

Az a legnagyobb baj, hogy a magyar focisták túl nagy fizetést kapnak a semmiért. [mcbizke]
- Nincs arról információm, hogy jelenleg milyen pénzeket keresnek magyar labdarúgók, de azt tapasztalom, hogy az elmúlt években teljesítményorientáltabbak lettek a bérek, és megszűntek az igazán kiemelkedő fizetések. Nem biztos, hogy a felnőtt labdarúgókon kell elverni a port, az ő teljesítményük színvonala egy hosszú-hosszú folyamat eredménye, amit úgy hívnak, hogy utánpótlásképzés. E téren pedig az elmúlt évtizedben ugyancsak lemaradtunk Európától, a világtól.