Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lengyelországi tudósításunk

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


Varsó, június 29.

A június 28-i poznani provokáció a tárgya a mai lengyel sajtónak, erről beszél mély felháborodással a lakosság is.


Kik állnak a provokátorok mögött? Erre felel az is, hogy a provokátoroknak fegyverük, gondosan előkészített fegyverkészletük és az üzemek felgyújtásához szükséges anyaguk és felszerelésük volt. Elfoglaltak és barikádokkal vettek körül középületeket, üzemek felgyújtására bujtogattak.


A lengyel újságok legfontosabb híre az, hogy - az öntudatos munkások segítségével - sikerült a helyzet urává válni és Poznanba a nyugalmat helyreállítani. Megindítottak egyes villamosjáratokat, a vasúti közlekedés és a telefonösszeköttetés zavartalan. A gyárakban ismét dolgoznak, kivéve egy-két üzemet, ahová a munkások a megrongált villamos-vonalak helyreállításáig még nem tudnak munkába bejárni. Egész Lengyelország területén gyárakban és egyebütt spontán gyűléseken a lengyel munkások, dolgozók, értelmiségiek tiltakoztak a poznani provokáció ellen.


Az imperialista ügynökök és a reakciós földalatti mozgalom egy idő óta arra próbálja felhasználni az egyes poznani vállalatoknál mutatkozó gazdasági nehézségeket és sérelmeket, hogy megmozdulásokat provokáljon a népi hatalom ellen.


Miért éppen Poznanban történt a provokáció? Mint a lengyel sajtó megírja, "a poznani provokációt az ellenség akkor szervezte meg, amikor a párt és a kormány legfőbb gondja a munkások fájó kérdéseinek rendezése és megszüntetése, az ország demokratizálása. Össznemzeti vita alakult ki a legfontosabb kérdésekben, meghirdették az amnesztiát, biztosítják az alkotmányban lefektetett jogokat és megkezdték a bérrendezést is..." - írja a Trybuna Ludu mai vezércikke.

www.videofact.com



A poznani vásár két hete - ha más formában is - ezeknek az intézkedéseknek hatásosságát és részben eredményeit is igazolta. Az ellenséges provokáció igyekezett ezt az eredményt elhomályosítani, a vásáron megjelent külföldiek biztonságérzetét csökkenteni és a kialakuló új nemzetközi kapcsolatokat, kereskedelmi kapcsolatokat megzavarni.


Milyen következtetést vonnak le a poznani provokációból? "A párt és a kormány, az ország nem tér le arról az útról, amelyen eddig is járt. Nem hagyjuk abba erőfeszítéseinket, hogy továbbra és még hatékonyabban fejlesszük életünk demokratizmusát, nem csökkentjük, hanem növeljük erőfeszítéseinket, hogy gazdasági életünket fellendítsük, hogy növeljük az ipari és mezőgazdasági termelést. A provokáció nem fog sikerülni!" - Így lehetne összefoglalni a lengyel sajtóban a következtetéseket. Végül a lengyel lapok az ellenséges provokátorokkal szembeni harcra hívják fel nemcsak a párttagokat, hanem a munkásosztályt, az egész társadalmat is. "Az ellenség nem érte el egyetlen célját sem, azon kívül, hogy elvette a zavargások áldozatainak életét és gyásszal borította el családjaikat" - írja a Zycie Warszawi.

Ami a poznani vásáron tartózkodó mintegy harmincegy főnyi magyar delegációt illeti, tagjainak nincsen semmi bajuk, a vásárra kivitt értékek is biztonságban voltak és vannak.

Szluka Emil

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről