A lenini eszmék élő megtestesülése

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Írta: Rákosi Mátyás

A Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusa világtörténelmi jelentőségű. Ez a kongresszus nemcsak a pártélet lenini normáit állította helyre, hanem bátran alkotóan továbbfejlesztette, s a nemzetközi viszonyokra alkalmazta Lenin egy sor tételét, köztük a szocializmusba való átmenet különböző formáiról szóló tételt. Ezeknek az új tételeknek alkalmazása és megvalósulása kiszámíthatatlan befolyást fog gyakorolni az egész emberiség további történetére.

A Szovjetunió Kommunista Pártja 1956. február 14. és 25. között tartotta XX. kongresszusát.

...

Forrás: rev.hu

A Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusa. 1956. február 14-25.




...
A személyi kultusz, sajnos a népi demokratikus országok legtöbbjében, - köztük Magyarországon is - elterjedt, s elterjedt vele a káros jelenségek egész sora: a pártdemokrácia háttérbe szorítása és a szocialista törvényesség sorozatos megsértése.


Ezért nem lehet elégé aláhúzni annak a munkának a jelentőségét, amelyet a Szovjetunió Kommunista Pártja - és példája nyomán a népi demokratikus országok kommunistái az utóbbi néhány évben a pártvezetés lenini elveinek érvényre juttatásáért a pártdemokrácia, a kritika, önkritika és nem utolsósorban a szocialista törvényesség megerősítéséért folytattak. Az a bátorság és erély, amellyel a XX. Kongresszus e kérdésekhez hozzányúlt, mindenkivel megértette, hogy a szocializmus és a kommunizmus építése egyre fokozódó mértékben a lenini eszmék jegyében , a szocialista demokrácia, a kollektív vezetés szellemében fog folytatódni.
Az ellenség azért ellenség, hogy minden lépésünkből, még a leghelyesebből is igyekezzék tőkét kovácsolni. Ezt teszi most nálunk, Magyarországon, de másutt is. Kéjjel mutat a nálunk önkritikusan feltárt hibákra s igyekszik - átmenetileg néhol sikerrel - zavart kelteni sokunkban.

A Kongresszus legnagyobb eseménye a szovjet pártvezető, Nyikita Hruscsov titkos, zárt ajtók mögött elmondott beszéde volt, amelyben úgy leplezte le félig-meddig a sztálinizmus bűneit, hogy azokért kizárólag a már halott diktátort tette felelőssé. Hruscsov beszéde így is nagy visszhangot váltott ki a jelen lévő szovjet és a külföldi - magyar, lengyel, csehszlovák stb. - pártvezetők körében. A csatlós országok túlnyomó többségében a beszédet nem is hozták nyilvánosságra.


A XX. kongresszus következtései megdönthetetlenek. Az ellenséges zavaró kísérletek megtörnek a kommunista pártok egységén és összefogottságán. Ahol a pártot erősítő építő kritika helyett a pártdemokrácia rohadt ellenséges nézetek terjesztésére akarják felhasználni, ott gondoskodni kell róla, hogy az ilyen kísérleteket mindenütt erőteljesen felszámolják. Ugyanakkor még fokozottabban gondoskodni kell arról, hogy a bírálatot és önbírálatot, mint a pártdemokrácia egészséges, alkotó megnyilvánulásait bátorítsuk és serkentsük. Meg kell szilárdítani a pártdemokrácia elvét, mely biztosítja, hogy érvényre jusson a dolgozó tömegek kezdeményezése és teremtő ereje. Az ellenség most azzal kísérletezik helyenként, hogy a párttagok előtt csökkenteni akarja a pártvezetés szerepét és fontosságát. A kommunisták tudják, mennyire fontos a kollektivitáson alapuló pártvezetés tekintélyének megóvása és növelése.


A szocializmus és a kommunizmus építésének útján a jövőben is lesz épp elég leküzdendő, nehéz akadály. De bízvást mondhatjuk , hogy az SZKP XX. kongresszusának történelmi határozatai új lehetőségeket tárnak fel a földkerekség egynegyedén végbemenő történelmi átalakítások sikeres végrehajtására. Most hogy a személyi kultusz és káros hatásait, a dogmatizmust az elméletben és a propagandában és fejlődésünk egy sor más gátlóját mindenütt kiküszöböljük, egész más lesz a légkör. Megerősödik a pártdemokrácia. Felszámolják a szocialista törvényesség megsértését. Fejlődik a tömegek alkotó ereje. Ahol mindenki szabadon, és építő módon tárhatja fel a meglévő hibákat és kijavításuk módját, ott megnő a tömegek kezdeményezése, javul a munkafegyelem, a termelékenység, s vele együtt meggyorsul a dolgozók életszínvonalának emelkedése. Ezzel óriási mértékben fokozódik a szocializmus vonzóereje.


A XX. kongresszus bátor, újszerű, Lenin szellemében fogant határozatai óriási segítséget jelentenek minden kommunista számára a szocialista táboron belül és kívül egyaránt. Most tisztábban látjuk maguk előtt a célokat, az egész utat, s erőben öntudatban megnövekedve. Lenin hagyatékát hűen megőrizve építjük szilárdan tovább a szocializmust.

A hruscsovi veszédről Magyarországon Rákosi tartott rövid beszámolót az MDP KV március 12-13-i ülésén, de a teljes szöveg nyomtatásban csak a Kádár-rendszer bukásakor jelent meg. A beszéd Lengyelországon és nyugati országokon keresztül mégis elterjedt. Az, hogy a sztálini rendszer bűneit - még ha csonka formában is - maga a szovjet pártvezető mondta ki, azt jelentette, hogy ezután immár nyilvánosan is lehetett bírálni a kommunista rendszer torzulásait. Magyarországon és Lengyelországban a beszéd nyomán erjedés indult meg az uralmon lévő pártban és a társadalomban egyaránt, követelvén saját kommunista vezetőik felelősségre vonását. Hruscsovot ellenfelei 1956 őszén-telén azzal vádolták, hogy a XX. kongresszuson elmondott beszédével kiengedte a szellemet a palackból, vagyis emiatt következtek be a lengyel események és robbant ki a magyar "ellenforradalom". Ezért - bár a XX. kongresszusra számtalanszor hivatkoztak továbbra is a Szovjetunióban és másutt -, maga Hruscsov fújt visszavonulót.


(Megjelent a Pravda 1956. V. 2.-i számában.)