Erősítsük államvédelmünket

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Non György elvtársnak, a Magyar Népköztársaság legfőbb ügyészének beszámolója


Non György elvtárs beszámolója a Parlamentben

Az ügyészi szervezet feladata, hogy minden erővel segítse az államvédelmi szervek munkáját. Az a munka, amelyet az újraszervezett és megerősített államvédelmi szervek végeznek, igen nagy jelentőségű és rendkívül felelősségteljes. Ebben a munkájában segíti és támogatja egész népünk az államvédelmi szervek dolgozóit.

Világosan kell játszanunk, hogy a háborús uszítók elszenvedett kudarcaik ellenére sem tették le a fegyvert. Még hatályban van az Amerikai Egyesült Államok 1951. október 10-i törvénye, amely évi 100 millió dollárt irányoz elő a békeszerető államok elleni aknamunkára és kémkedésre. Ezt az összeget a legutóbb 25 millióval felemelték.


Az ilyen szennyes feladatra azonban egyre kevesebb a jelentkező. De még mindig akadnak olyan elvetemült elemek, akik semmit sem tanultak, mint például Sulyánszki Jenő és 14 társa, akik volt ludovikás tisztjelöltekből, hadapródokból rekrutálódtak s fegyvereket gyűjtöttek a magyar nép ellen. Az ítélet kiütötte kezükből a fegyvert és lesújtott rájuk.

Sulyánszky Jenő és társai pere az utolsó volt 1956 előtt. Államellenes összeesküvéssel vádolták őket. Szabadulásukat az '56-os forradalom hozta meg, s ők természetesen bekapcsolódtak a Corvin közben folyó küzdelembe. A szabadságharc leverését követően Párizsba emigrált. A Magyar Szabadságharcosok Szövetsége elnökeként elérte, hogy a magyarok már legkorábban, 1957-től fogva koszorúzhassanak a Diadalívnél a forradalom évfordulóján.


Az utasszállító repülőgépünk ellen elkövetett gyalázatos merénylet is fokozott éberségre int bennünket. Ez az alávaló gaztett és annak feldicsérése az imperialista sajtó részéről újból felhívja figyelmünket arra, hogy ellenségeink nem valóságosak. Gonosztevőkkel szövetkeznek, csakhogy árthassanak országunknak, népünknek, mely végképp kiszabadult karmaikból. Államvédelmi szerveinknek, de nemcsak nekik, minden igaz hazafinak résen kell lennie. Fokozottabb éberséggel, elszántsággal kell küzdeni, hogy ártalmatlanná tegyék azokat, akik hazánk, népünk törvényeink ellen fordulnak.

"Már az ötvenes éveket írtuk, amikor a sportolás révén volt katonaiskolásokkal is összejöttem. Egyre többet bíráltuk a Rákosi-diktatúrát. Szervezkedni kezdtünk, a vezetőnk Sulyánszky Jenő lett. Fegyvereket - kézigránátokat, golyószórót - és hamis igazolványokat szereztünk. Egyéb célkitűzéseink mellett az volt az elképzelésünk, hogy elfoglaljuk a rádiót, és ellenállásra szólítjuk fel az országot. 1954-re szilárdultak meg ezek a nézeteink, de nemsokára letartóztattak bennünket. Egy évvel később volt a kirakatperünk - akkor már nem osztogattak halálos ítéleteket -, s az elsőrendű vádlott (Sulyánszky) 17 évet kapott, én mint hatodrendű hét és felet. Ebből 11 hónapot töltöttem le különböző börtönökben." (Zsótér András visszaemlékezése - A Madáchból indultak - Sulinet) A fellebbviteli bíróság 56 szeptemberében tárgyalta ügyét, amikor a politikai rehabilitációk folytak, így büntetése éveinek számát 13-ra csökkentették. "A forradalom előtti hetekben a bíróság kimondottan ÁVH ellenes magatartást tanúsított és enyhítő körülménynek tekintette, hogy az ellenállási szervezkedésünk a párt által is - most már - megbélyegzett sztálini időkre esett." (Sujánszky Jenő: Önéletrajz - Párizs, 1998.)

Korábban:

Ingolstadti benyomások

Repülőgép - és vasdorong

Banditatámadás a budapest-szombathelyi utasszállító repülőgépen