Védelmezzük a társadalmi tulajdont!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Non György elvtársnak, a Magyar Népköztársaság legfőbb ügyészének beszámolója


Tisztelt országgyűlés!


"Megszabadítjuk igazságügyi szerveinket az aprócseprő ügyek tömegétől"

A Központi Vezetőség határozata megerősíti büntetőpolitikánk az utóbbi időben már kialakított helyes gyakorlatát, amikor arra szólítja fel bűnüldöző szerveinket, ügyészeinket, bíráinkat, hogy államunk biztonságát és a törvényes rendet sértő súlyosabb bűncselekmények ellen összpontosítsák erejüket.


A megtévedt dolgozók jelentéktelenebb bűncselekményeivel szemben elsősorban társadalmi úton, nevelő jellegű intézkedésekkel kell eljárni. Ennek az irányelvnek valóraváltásával elérjük, hogy a súlyos bűncselekményeket eredményesebben fogjuk felderíteni és elhárítani többek között azért is, mert megszabadítjuk igazságügyi szerveinket az aprócseprő ügyek tömegétől.


Bűnüldözésünk egyik legfontosabb feladata, a nép vagyona ellen vétők felelősségrevonatása. Nemcsak azért, mert szocialista gazdálkodási rendünk a társadalmi tulajdonra épül, hanem azért is, mert a legtöbb bűncselekmény népgazdaságunkat sérti. Ennek egyik fő oka a szokásos bűnözők bűncselekményei mellett a hatalmát vesztett osztályellenség kártevése. A bűnözők kihasználják a gazdasági szervezeteinkben elharapózott bürokráciát, a felületes ellenőrzést és fosztogatják, lopják, sikkasztják a nép vagyonát. A társadalmi tulajdon elleni bűncselekmények elkövetőinek megfelelő üldözése, felelősségrevonása fontos állami feladat. De ennél nem kevésbé fontos, hogy a gazdasági vezetők dolgozók több figyelmet fordítsanak a népvagyonnak nemcsak szorgos megteremtésére, de gondos megőrzésére, kezelésére is.


Jó egynéhány ügy tanulsága alapján megragadom az alkalmat, hogy innen is kérő szóval forduljak a vállalatok igazgatóihoz, földművesszövetkezeteink tagjaihoz, főleg a szövetkezeti ellenőrző bizottságok tagjaihoz, hogy még jobban vigyázzanak a felügyeletük alatt álló népvagyonra.


Rendőrségünk áldozatos helytállása és munkája komoly eredményeket mutat fel a polgárok személye ellen intézett erőszakos támadások, emberölések, rablások elleni harcban. Teljes felelősséggel és örömmel számolhatok be az országgyűlés előtt arról, hogy az ilyen bűncselekmények száma lényegesen kisebb a felszabadulás előtti hasonló cselekményeknél. Így állampolgáraink hasonlíthatatlanul biztonságosabb körülmények között élhetnek és dolgozhatnak, mint azelőtt.


Az államrend elleni izgatások száma is csökkent. Világosan elkülönítjük azokat, akik bírálattal feltárják a megmutatkozó hibákat, segítik ezeknek kijavítását azoktól, akiknek a gyűlöleten kívül semmi közük a demokráciához, s izgató, gyűlölködő kijelentésekkel tesznek kísérletet, hogy zavart keltsenek, akadályozzák építőmunkánkat.Az ilyen rosszhiszemű, ellenséges elemeket természetesen bíróság elé állítjuk.


Nyilvánvaló az is, hogy nálunk nem lehet szabadsága azoknak, akik a dolgozók érdekei ellen akarják azt felhasználni, akik pártunk, államunk, intézményeink ellen izgatnak, akik a sovinizmust, antiszemitizmust és más burzsoá-reakciós nézeteket terjesztenek.

Korábban:

Egyenletesen javul a főváros közbiztonsága