Hatvanéves hazánk leglátogatottabb múzeuma

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Alapításának 60. évfordulóját ünnepli a Mezőgazdasági Múzeum. 1896-ban épült fel a Városligetben Vajdahunyad vára, a Mezőgazdasági Múzeum otthona. Most, az évforduló alkalmából az állattenyésztés, erdészet, vadászat és halászat bemutató termein kívül időszaki kiállítás is látható: erdővédelmi, tejgazdasági, múzeumtörténeti kiállítás nyílt.

A mezőgazdasági múzeumtörténeti kiállítás arról tájékoztatja a látogatót, milyen régen foglalkoznak hazánkban a mezőgazdasági emlékek gyűjtésével. A szempezi nevelőházban már 1763-ban gyűjtögettek mezőgazdasági szerszámokat... A következő, nagyobb állomás. 1796, a keszthelyi georgikon. S aztán 1896.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

A Mezőgazdasági Múzeum méhészeti kiállítása (Klösz György (1844-1913) felvétele)



Sok százezer ember fordult meg az elmúlt hatvan esztendő alatt a múzeumban. Néhány szám a látogatási statisztika lapjairól: 1907-ben 118 ezren, 1909-ben 156 747-en fordultak meg a múzeumban. 1955: 200 504 érdeklődő vendég egy kurta esztendőben... A Mezőgazdasági Múzeum hazánk leglátogatottabb, népszerű múzeuma.


Az egy holdnyi területet elfoglaló, szépen rendezett múzeum nemcsak a szakembereket érdekli. A növényeket, állatokat természetes környezetükben láthatja a látogató. S noha a múzeum munkatársai elégedetlenek, mert helyszűke miatt nincs növénytermészeti és növényvédelmi, talajművelési és gépesítési kiállítás, a múzeum így is sokoldalú.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

A Mezőgazdasági Múzeum szarvasmarha-tenyésztési kiállítása (Klösz György (1844-1913) felvétele)


A készülő mezőgazdasági szakbibliográfia (két kötete régebben megjelent, két kötet most készül, s 1963-ra készen lesz mind a tíz kötet), a rendszeres filmvetítés, a mezőgazdasági hangos híradó, szaktanácsadó csakúgy, mint maga a 60 éves múzeum a kutatók, a múzeum kollektívájának munkáját dicsérik.