A kapitalisták világa végérvényesen letűnt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Kovács Béla:
A grófok, a bankárok és a kapitalisták világa végérvényesen letűnt


A Független Kisgazdapárt Pécsett szerdán tartotta alakuló ülését. Az ülésen részt vett Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt volt főtitkára is. Kovács Béla beszédet intézett az összegyűltekhez, melyeknek során kijelentette:


- Most nem mint kisgazda jöttem közétek. Arra voltam kíváncsi, hogy fogadtok és hogy elhiszitek-e azt a sok rágalmat, amelyet rám és a kisgazdapártra az elmúlt években szórtak. Örömmel látom, hogy ez nem sikerült. Ti és a nép bíztok a kisgazdapártban, amely 1945 után az ország függetlenségét és szabadságát akarta megteremteni.


A továbbiak során elmondta, miképpen került az új nemzeti kormányba.
- Dobi István hívott fel telefonon és közölte velem, hogy Nagy Imre nemzeti kormányt létesít, melyben számít részvételemre. Beleegyeztem, mivel Nagy Imrével már korábban tárgyaltunk erről. Azóta a telefon óta semmi kapcsolatom a kormánnyal nincs. Én voltam a legjobban meglepődve, mikor a kormánylistát nyilvánosságra hozták és abban olvastam több régi kommunista vezető nevét.

Lemondó levelemet azonnal megfogalmaztam, de jó barátaim nem engedték elküldeni. Nem tudom, mit akar a kormány. A lehetőségek nagyok. Az ifjúság vére nem hullhatott hiába. Rövidesen Budapestre utazom, megismerem a kormány szándékát és beszélek a kormány tagjaival. Akkor majd többet tudok mondani.


- Azt mindenestre kijelenthetem: a régi világról ne álmodjon senki. A grófok, a bankárok és a kapitalisták világa végérvényesen lezárult. Nem kisgazda igazán az, aki ma 1938-ban és 1945-ben gondolkodik. Az elmúlt tíz esztendő keserves, de hasznos iskolája volt a kisgazdapártnak és ennek az évtizednek tanulságait felhasználva kell átalakítanunk a párt programját. Az összegyűlt tömeg nagy lelkesedéssel fogadta a beszédet.

A még gyengélkedő Kovács Béla ezután visszatért a kórházba.