Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

átfogó kategória
Olyan általánosabb kategória, amelybe sok hasonló jellegű tartozik (pl. az állatok átfogó kategóriája).

evolúciós pszichológia
Az evolúció általános elméletének alkalmazása az emberi elme vizsgálatában; képességeink kifejlődésének történeti magyarázata.

kategorizáció
Szűkebb értelemben: a környezet elemeinek valamiként való azonosítása, valamilyen kategóriában való besorolása vagy azért, hogy azt az illető fogalomhoz tartozóként kezelhessük (perceptuális kategorizáció), vagy pedig hogy valamilyen névvel nevezhessük meg (nyelvi kategorizáció), ez a kettő nem fedi teljesen egymást. Tágabb értelemben: képességünk az ilyen kategóriák használatára, kezelésére, arra, hogy azokkal műveleteket végezzünk.

kognitív
A megismeréssel kapcsolatos.

kognitív nyelvészet
Nyelvészeti irányzat, amely az emberi nyelvet, illetve az embernek azt a képességét, hogy beszélni tud, a megismeréssel való szoros összefüggésében vizsgálja.

kognitív pszichológia
Lélektani irányzat, amely elsősorban a megismerésre való képességünkkel, a megismerés folyamataival és tudásunk megszerveződésével foglalkozik.

komplexitás
Összetettség, bonyolultság.

komponenciális
A szójelentésről akkor mondjuk, ha olyan összetevőkre lehet bontani, amelyeknek szerepük van abban, hogy az illető szóval megnevezett dolgot ilyen nevűként azonosítsuk. Például a pipa jelentésében a következő összetevőket különíthetjük el: 1. nagyjából derékszögben meg van hajlítva (görbe), 2. belül végig üreges (csőszerű), 3. használatához az ember szájába veszi a (hosszabb és vékonyabb szár) végét, 4. használatakor füstöl, 5. a derékszög egyik szára rövidebb (és vastagabb), mint a másik. Ezek mindegyike külön-külön is elég lehet a metaforikus kiterjesztéshez (lásd metafora), ha egy másik dologban is megvan. Az 1. és 2. jelenléte alapján hívjuk pipának a derékszögben meghajlított csövet (például a vízvezetéken), az 1., 2. és 3. alapján a könnyűbúvár légzőkészülékének csövét, a 2. és 3. alapján a cuclit, az 1. és 5. alapján a kipipáló írásjelet, és egyedül az 1. alapján a kapufa felső sarkát (pipába lőtt).

konceptualizálás
Fogalmaink adott szerkezetűvé formálása és elhelyezése a fogalmak kapcsolathálózatában.

mentális nyelv
Elménk tartozéka: az a tudásunk, amely lehetővé teszi, hogy valamely nyelven beszélni tudjunk, illetve megértsük mások ugyanazon nyelvű beszédét.

metafora
Valamely dolog nevének egy másikra való kiterjesztése valamilyen hasonlóság alapján (pl. a 'állat' név kiterjesztése 1. a tornaszerre annak alapján, hogy az is elég magas, négy lába van, háta közepén pedig a két fogantyú nyeregre emlékeztet, vagy 2. a koporsó vitelére való négylábú állványra - Szent Mihály lova -, amelyen szintén "utazik" valaki).

nyelvspecifikus
Az egyes nyelvekre sajátosan jellemző.

szemantika
Jelentéstan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről