Ismeretlen Hemingway-kéziratokat árvereznek el

Vágólapra másolva!
Ernest Hemingway egy 80 évvel ezelőtt írt, ismeretlen elbeszélését és egy levelét árverezik el decemberben a New York-i Christie's aukciós háznál azzal, az író örökösei által támasztott feltétellel, hogy azokat nem publikálhatja új tulajdonosuk. A Hemingway-alapítvány ugyan megadta volna az engedélyt, de az író feleségének halála után egy 1983-ban kötött szerződés értelmében a megjelentetéshez az örökösök és az alapítvány együttes hozzájárulására van szükség.
Vágólapra másolva!

A kéziratot és a levelet Hemingway 1924-ben írta, 25 éves korában. Az elbeszélés címe: Életem a bikakarámban Donald Ogden Stewarttal. Az ötoldalas mű az amerikai író kevés humoros műveinek egyike. Hemingway azután írta a hamarosan kalapács alá kerülő művet, hogy John Dos Passos íróval és a novellában szereplő Stewarttal, kora ismert forgatókönyvírójával, megnéztek a spanyolországi Pamplonában egy bikafuttatást, és arról szól, hogyan találta szembe magát a bikával barátja. A levél az utazásukkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza és Stewartnak van címezve.

"A novella nem remekmű, de azt hiszem, több ifjúkori zsengénél - nyilatkozta a párizsi Le Figarónak Patrick McGrath, az árverési cég kézirat-szakértője. Az író annak idején elküldte a novellát Stewartnak azzal a kéréssel, hogy publikálásra adja oda a Vanity Fairnek. Stewart azonban az írást nem tartotta erre alkalmasnak. 1980-ban bekövetkezett halála után fia, Donald jr. birtokába került az elbeszélés és a levél is, de csak nemrégiben találta meg a papírhalmaz között. Az író kívánsága szerint felajánlotta volna a Vanity Fairnek, de az örökösök ez alkalommal is nemet mondtak. A Christie's 12-18 ezer dollárra becsüli a két irodalmi ereklyét.