A [origo] olvasóinak kedvenc regényei

Vágólapra másolva!
Pár nap alatt bő hétezer voks érkezett a Kedvenc könyv-szavazásunkra. Valószínűleg nem ez lesz a végső sorrend az MTV-n indított A Nagy Könyv című műsor zárásakor, de játéknak mindenesetre érdekes volt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a felnőtt lakosság 56 százaléka legalább egyszer egy évben megfordul egy könyvesboltban, de csak 61 százalékuk vásárolt is könyvet az elmúlt 12 hónapban. A vásárlók viszont nem elégedtek meg egy kötettel, fejenként átlagosan 3,3 könyvvel álltak oda a kassza elé: ez megfelel az uniós, európai átlagnak, jobb, mint az angol, lengyel vagy portugál helyzet. Ugyanakkor két tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Másfél évtizeddel ezelőtt háromszor ennyi könyvet vettek a magyarok, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a megvett könyvet közel sem biztos, hogy el is olvassa valaki a családban.

Elindult A Nagy Könyv című olvasás-népszerűsítő műsor az MTV-n, amely során a magyarok megnevezhetik száz kedvenc regényüket: ötven magyar és ötven külföldi mű kerül be a Top 100-ba. A lista majd egyre szűkül, a végére pedig csak egy maradhat - de erről a Hegylakó, Connor MacLeod is tudna mesélni.

Megszavaztattuk olvasóinkat, pár nap alatt bő hétezer voks érkezett. Ez persze nem reprezentatív minta, valószínűleg nem ez lesz az országos végeredmény, de vélhetően az alábbi művek ott lesznek a legjobbak közt.

A britek a Micimackó-t választották. Ön szerint melyik könyv minden idők legjobbja?

1. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg161221,2 %
2. Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1445 19,0 %
3. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk966 12,7 %
4. Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány 837 11,0 %
5. J. K. Rowling: Harry Potter563 7,4 %
6. A. A. Milne: Micimackó 480 6,3 %
Egyéb1717 22,5 %


Összesen: 7620 szavazat