Jordán Tamás lesz a Nemzeti igazgatója

Vágólapra másolva!
Jordán Tamást javasolja a Nemzeti Színház élére a beérkezett pályázatokat elbíráló bizottság. Görgey Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője a hétfő délután tartott sajtótájékoztatón bejelentette, kötelező érvényűnek tekinti a bizottság ajánlását.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIJordán Tamás lesz a Nemzeti Színház új vezérigazgatója - jelentette be Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. A Lágymányosi híd pesti hídfőjénél álló színház vezetésére heten adták be pályázatukat, ezek közül választotta ki legjobbnak Jordán pályaművét az a bizottság, amelyet Görgey Gábor kultuszminiszter kizárólag erre a feladatra hozott létre.

Jordán Tamás az [origo] kérdésére elmondta, hogy addig nem tekinti magát a Nemzeti Színház igazgatójának, míg Görgey Gábor kulturális minisztertől meg nem kapta a kinevezését.

A Merlin Színház jelenlegi igazgatója január elsejétől költözne át a Nemzetibe, melyet az ország első számú kulturális intézményévé tenne. Tervei szerint ebben segítségére lesz Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház direktora, Bosnyák Miklós gazdasági szakember, aki Schwajda György távozása óta a Nemzeti Színházat irányítja, valamint Horgas Péter díszlettervező, aki új arculatot készítene a teátrumnak.

A pályázatokhttp://nemzeti.szinhaz.hu/A Magyar Színházi Portál összeállítása a nemzeti igazgatói pályázatáról.A Nemzeti Színház honlapjahttp://www.nemzetiszinhaz.hu/flash.htmlA Merlin Színház honlapjahttp://www.szinhaz.hu/merlin/

Jordán Tamás konkrét repertoáron még nem gondolkozott, így azt sem tudja, kikkel és milyen előadásokat hoz majd létre az évad második felében. Babonás ember lévén addig nem tervez semmit, míg a konkrét feladatot meg nem kapta. Azt azonban pályázatában, és az [origo]-nak is kijelentette, hogy a jelenlegi társulat közreműködésére számít, mert véleménye szerint azt rengeteg kiváló színész alkotja.

A sajtótájékoztatón kiderült, a bizottság kétfordulós szavazás alapján nyilvánította győztesnek Jordánt. Az első körben arról szavazott a bizottság 11 tagja - akik között többek mellett Bálint András és Kállai Ferenc is helyet kaptak - hogy a pályázók közül kit tartanak alkalmasnak a direktori posztra. Ennek eredménye alapján a második fordulóban már csak Jordán és Szűcs Miklós közül kellett kiválasztani a győztest. Jordán ebben a körben kilenc igen és egy nem szavazatot kapott, míg a bizottság egy tagja tartózkodott.

Görgey a sajtótájékoztatón elmondta, a kezdetektől fogva kollektív döntést szeretett volna a poszttal kapcsolatban, ezért számára a bizottság ajánlása kötelező érvényű. Kinevezése után Jordán Tamás 2003 január 1-től vezetheti a Nemzeti Színházat.

Jordán Tamás 1943 január 15-én született. A Műegyetem mérnöki karán szerzett diplomát 1966-ban. Színészi karrierje 1961-ben kezdődött, 1980-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. 1991-ben a Merlin Színház egyik alapítója, annak a mai napig a vezetője. Munkásságát 1986-ban Kossuth-díjjal, 1991-ben pedig Jászai Mari-díjjal tüntették ki.