Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Visszatér Pestre az orosz varázsszínház

Vágólapra másolva!
A szentpétervári, illetve drezdai illetőségű Derevo Tanzteater legújabb produkcióját, a Szigetek a sodrásban címűt a Merlin Színházban is bemutatja szeptember 23-28. között. A világhírű társulat nem ismeretlen a magyar közönség előtt: legutóbb idén márciusban arattak fergeteges sikert a Merlinben Egyszer volt... című sírós-nevetős bohócjátékukkal.
Vágólapra másolva!

A társulat legfrissebb munkája, a káprázatos Szigetek a sodrásban a tengerről, az életről, a magányról, a barátságról és a szerelemről mesél - mint mindig, ezúttal is szavak nélkül, varázslatos képi világgal és az orosz zeneszerző, Roman Dubinnyikov hipnotikus hangzásvilágával.

Szívdobbanásnyi megszakításokkal epizodikus jelenetek követik egymást a fenyegető sötétségből a lírikus világosságba.

Bár az előadás bővelkedik költői finomságokban, szelíd és szeszélyes komikumban, a felszín alatt végig ott folyik a veszteség és pusztulás sötét, felkavaró áramlata. Az előadás az egyszerűség mintapéldája. Ahogy a fények elöntik a színpadot, a hangzás eléri a crescendót, a térből egy univerzális óceán lesz. Apró hajók keresztbe-kasul szelik a horizontját. Fehér, keményre vasalt egyenruhás tengerészek vívnak nevetséges harcot a láthatatlan, dühöngő elemekkel - majd belebotlanak a lányba, aki minden kikötőben ott várja őket, és egy tenger nélküli házasságról álmodik. Mint Prospero a Vihar ban, egy magányos, kabátos figura felborzolja a hullámokat és az emlékeket. És mint Shakespeare-nél, a látszólagos idillnek itt is van egy torz oldala: pufajkás, bakancsos, rejtélyes lények víz alatti birodalma ez, ahova a nap sugarai soha nem érnek el, a szenny viszont biztosan aláhull.

"Egyszerűség és szépség" - mondja a Derevo vezéralakja, Anton Adasszinszkij. "Mi szebb van a természetnél, az óceánnál? Azt mondják az emberek, milyen romantikus, már mindent tudunk az óceánról. De ez nem igaz. Újra és újra meg kell ismernünk önmagunkat és őszintének kell lennünk. Az élet magányossá lett. Az emberek szigetek. Pihennünk kell, aludnunk napközben és legalább egyórás ebédszünetet kell tartanunk."

"Pompázatos hangzásvilág, káprázatos fények, páratlan ügyességű előadók: ez a Derevo eddig legtáncosabb, legkifinomultabb előadása" - írta az előadásról Donald Hutera a Timesban, Kate Swade (Fest) szerint pedig: "Ezért van színház... Zseniális és leírhatatlan. Ezt látni kell."

A Derevo (a nemzetközi védjegynek számító név Gyerevónak ejtendő) márciusi budapesti vendégjátékáról csupa elismerő kritika jelent meg. Halász Tamás a Színház májusi számában azt írta: "Az átalakult, immár nevében is nemzetközi Merlin Színház egyik első vendégjátéka fontos lépés egy helyes irányba: a sztárrá lett, immár kényelmes körülmények közt működő és korábbi hazai partnerei által megfizethetetlenné vált Derevót hívni, látni kell." Urbán Balázs a Criticai Lapok március-áprilisi számában így méltatta az Egyszer volt... című produkciót: "A Derevo előadása nem akarja megváltani a világot, nincs üzenete, alkotói nem óhajtják kiönteni lelküket a közönségnek. Játszanak, mesélnek - hol viccesen, hol komolyan, hol lelkesen, hol keserűbben, mellékesen elgondolkodtatnak sok mindenről, magukkal ragadnak, eltávolítanak a reáliáktól, majd durván visszalöknek a földre, hogy azért a végén mégis nyújtsanak egy reménysugárkát. Felemelő játék, ritka színházi csemege."

A Derevo Társulat fellépése a szeptember 18. és október 5. között zajló Orosz Kulturális Hetek része.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről