Csőd fenyegeti a British Museumot

Vágólapra másolva!
A British Museum régóta húzódó anyagi gondjai mostanra olyan súlyossá váltak, hogy csökkenteni kell az alkalmazottak és a nyitvatartási órák számát is. A brit főváros legfőbb turisztikai látványosságaként számon tartott intézmény vezetői a szeptember 11-i katasztrófát jelölték meg a bevételek drasztikus visszaesésének okaként.
Vágólapra másolva!

A múzeum szóvivője a BBC-nek nyilatkozva elmondta: tartozásaik mára ötmillió fontra rúgnak. Szerinte a hiányok alapvető oka az, hogy a kormány alulfinanszírozza a múzeumot. Az általa kiutalt évi 36 millió font ugyanis csak a legoptimálisabban alakuló években elegendő.

A jövőre fennállásának 250. évfordulóját ünneplő intézmény nem kér pénzt a látogatóktól a belépésért, de évente átlagosan kilencmillió fontra tesz szert adományokból és emléktárgyak eladásából. Ez utóbbi bevételi forrást érintette érzékenyen az ikertornyok ledőlése kapcsán kialakult alacsonyabb utazási és múzeumlátogatási kedv.

A British Museum frissen kinevezett gazdasági vezetője, Lord Charles Powell szerint ez eddig egymillió fontos bevételkieséshez vezetett. Tavaly a múzeum látogatóinak több mint fele a tengerentúlról érkezett, 17 százalékuk az Egyesült Államokból.

A múzeum képviselői azt is elmondták, hogy bár a jelen helyzet kialakulása már évek óta tisztán látható volt, nem vezették be a belépőjegyek árusítását. A a királyság múzeumai ugyanezen döntésért összesen 26 millió fontnyi állami kompenzációt kaptak, a British Museumot azonban nem támogatta a kormány.

Mindezek mellett több, évek óta húzódó karbantartási és bővítési munkálatot is tavaly végeztek el, újabb egymillió fontot veszítve ezzel.

Az anyagi problémák enyhítésére egyelőre több tárlat nyitvatartási idejét csökkentették és néhány dolgozótól is megválnak. A gazdasági vezetés április végéig kapott időt a válságterv kidolgozására és a kiadások drasztikus csökkentésére.