Még bizakodnak a Rádió C vezetői

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette adását a Rádió C, Magyarország első roma rádiója. Az ok prózai: elfogyott a műsor gyártásához szükséges pénz. A rádió használta frekvencián egyelőre meghatározhatatlan ideig csak zene lesz hallható.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A Rádió C indulásakor...

A Rádió C-nek adóssága május elsejéig várhatóan 55 millió forintra nő majd, az adó tartozásainak nagy részét már az indulás óta görgeti maga előtt. Ehhez az év fennmaradó nyolc hónapjában további 80 milliós kiadás jön még, ugyanakkor a rádió mindösszesen csak 65 millió Ft bevételre számíthat. Az üzemeltetők most úgy döntöttek: felfüggesztik a műsorsugárzást, és fizetés nélküli szabadságra küldik a szerkesztőket. A rádió munkatársai maguk is romák, s amint arra Kerényi György ügyvezető-főszerkesztő is rámutatott: egyszerűen nem tehetik meg, hogy újra hónapokig fizetés nélkül dolgozzanak. A Rádió C utoljára ugyanis januárban tudta a béreket kifizetni. Mindez ráadásul nem először fordul elő, a tavalyi három hónapos bérkifizetési szünet alatt több szerkesztő is otthagyta az adót.

A hírek szerint a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkársága a napokban 6 millió forintos támogatást nyújtott krízisalapjából a Rádió C-t működtető társaságnak. Kerényi György kérdésünkre elmondta: a gyorssegély átutalását már tavaly december közepén megígérték nekik, ám az összeg azóta sem érkezett meg. Ez a hatmillió forint pedig kulcsfontosságú volt: ha ebből fedezni tudják köztartozásaikat, nem esnek el egy mintegy 30 millió forint összegű PHARE-támogatástól. A főszerkesztő hangsúlyozta: nem várja el a mindenkori kormánytól, hogy az eltartsa a rádiót. Azt viszont méltányosnak tartaná, ha az ötven százalékos közszolgálati szerepvállalásnak megfelelően az eddigi, a rádió költségeinek 10 százalékát fedező támogatásnál többet is kapnának.

Forrás: MTI
Az adó szervezte a Romamikulást is tavaly

Kerényi kérdésünkre elmondta azt is, hétfőn a szüneteltetésről szóló döntés megszületése után megkereséssel fordult az ORTT-hez, melyben azt kérelmezte: a helyzet rendeződéséig a testület tekintsen el a vállalt ötvenszázaléknyi közszolgálati adás betartatásától, és ne bírságolja meg az amúgy is krízishelyzetben levő rádiót. Az ügyvezető két hónapnyi haladékot kért, ám reményei szerint nem fog ennyi ideig tartani az az időszak, amíg pusztán zenei programokat sugároznak.

A Rádió C havi tízmillió forintos költségvetéssel működik Ebből 6,5 millió forintot az adó majdnem 50 munkatársának munkabére és honoráriuma teszi ki. Előzetes tervek szerint a rádiót négy forrásból tervezték működtetni: a mindenkori kormány, a nagyobb magántámogatók (alapítványok), nyugati követségi és EU-s, illetve piaci bevételekből. A piaci bevételek a tervek szerint a harmadik-negyedik évre érték volna el azt a szintet, hogy a költségvetés felét behozták volna. A rádió legnagyobb támogatója eleddig a Soros György alapította Open Society Institute volt.

A rádió C weboldalahttp://www.radioc.huRádió C. csak zene?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=53722

A Rádió C, Magyarország és Közép-Kelet Európa egyetlen roma rádiója 2001. január 1. óta működik. 2001. február-márciusban 1 hónapig ideiglenes sugárzási engedély birtokában jelentkezett az éterben, majd az egy hónapos sugárzás végén elnyerte hét évre szóló frekvenciaengedélyét. 2001 nyarán a beruházás, építkezés és a munkatársak képzése zajlott, majd 2001. október 8-án megkezdte a 24 órás műsorszolgáltatását, mint a világ egyetlen egész napos nonprofit roma rádiója. A Szonda Ipsos tavalyi felmérése szerint a budapesti romák 60%-a a Rádió C napi hallgatója.