A Magyar Rádió Rt megállapodást kötött a Rádió C-vel

Vágólapra másolva!
A Magyar Rádió Rt valamint a Rádió C egy évre szóló megállapodást kötött, melynek értelmében a Rádió C megőrizheti függetlenségét, egyfajta "beszállítóként" működik együtt a Magyar Rádió Rt-vel, amely napi egyórás összeállítást készít és sugároz a roma rádió aznapi műsorából, így az az ebből származó bevételekből (az egyéb, részben már rendelkezésre álló forrásokkal kiegészítve) finanszírozni tudja teljes működését. Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője egyúttal elmondta: a Magyar Rádiótól származó havi többmillió forintos bevételnek köszönhetően hamarosan újra indulhatnak a rádió műsorai, ez azonban csak a mintegy 50 millió forintra tehető adósságuk (legalább részleges) konszolidációja után valósulhat meg, amelynek törlesztését a Magyar Rádiótól függetlenül, egyéb anyagi forrásból kellene megoldania a roma rádiónak.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Magyar Rádió Rt valamint a Rádió C egy évre szóló megállapodást kötött, melynek értelmében "a Magyar Rádió döntő részben finanszírozza a Rádió C működését".

Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt elnöke, illetve Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője hangsúlyozta, a szerződés nem csupán a Magyarország első roma rádiójának működéséhez szükséges anyagi háttér jelentős részének megteremtésére szolgál - sokkal inkább két közszolgálati rádió között köttetett egyfajta stratégiai megállapodásról van szó.

Mint azt Kondor Katalin elmondta, megdöbbentette a tény, hogy "a magyországi cigányság jelen helyzetében hagyták tönkremenni a rádiót", amely megítélésük szerint közszolgálati feladatokat lát el, legfontosabb vonatkozása pedig, hogy elősegítse azt a folyamatot, melynek célja, hogy a többségi társadalom jobban megérthesse a romákat. A "jószándékú", "profi" együttműködés során a Rádió C megőrizheti teljes függetlenségét, a romák gondjait és problémáit továbbra is a saját, nem pedig a többséginek nevezett társadalom szemszögéből mutatják be, meghagyják "kissé bumfordi, amatőr, mégis megkapóan jó műsorszolgáltatóként" - ismertette a Magyar Rádió Rt elnöke.

A megállapodás értelmében a Rádió C egyfajta "beszállítóként" működik majd együtt a Magyar Rádió Rt-vel, amely napi egyórás összeállítást készít és sugároz a roma rádió aznapi műsorából, így az az ebből származó bevételekből (az egyéb, részben már rendelkezésre álló forrásokkal kiegészítve) finanszírozni tudja teljes működését. Emelett a Magyar Rádió Rt biztosítja a Rádió C műsorainak archiválásához szükséges technikai feltételeket, fiatal munkatársainak továbbképzését, és egyfajta hírforrásként szolgál a roma rádió számára, amely az említett módon - ha csak egy órára is - de országosan is hallható lesz.

Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője elmondta: a Magyar Rádió Rt-től származó havi többmillió forintos bevételnek és egyéb anyagi forrásaiknak köszönhetően hamarosan újra indulhatnak a rádió műsorai, ez azonban csak a mintegy 50 millió forintra tehető adósságuk (legalább részleges) konszolidációja után valósulhat meg, amelynek törlesztését a Magyar Rádiótól függetlenül, más anyagi forrásból kellene megoldania a kisebbségi rádiónak. A válság kezelése érdekében számos felajánlás érkezett a Rádió C-hez (amely műsortámogatás címén a munkaügyi minisztérium és a környezetvédelmi minisztérium részéről önkéntesen felajánlott 4-4 millió forintra, valamint a főváros támogatására is számíthat), ugyanakkor az adósság konszolidációjával kapcsolatban Kerényi György megjegyezte: "talán ne nekem kelljen az ebben illetékes körülbelül 10 állami vezetőt meggyőzni, mert ide-oda küldözgettek, tehát úgy pattantam le".

A két fél között kötött megállapodás egy évre szól, amelynek egyes pontjait 3 havonta felülvizsgálják, szükség esetén módosítják. A két rádió vezetőinek reményei szerint szerint akár júniusban, de legkésőbb július 1-étől elindul a Rádió C műsorából készített napi egyórás válogatás országos sugárzása.