A Sherlock Holmes-kutató rejtélyes halála

Vágólapra másolva!
Rejtélyes módon halt meg a világ egyik vezető Sherlock Holmes-szakértője: egy Arthur Conan Doyle tollára méltó kacifántos történetben, amelyben gyanúsítottként felbukkant a Pentagon egy magas rangú illetékesének a neve is.
Vágólapra másolva!

Az 50 éves Richard Lancelyn Greent, a Sherlock Holmes Társaság egykori elnökét, egy Doyle-ról szóló könyv szerzőjét még márciusban találták holtan a dél-londoni Kensingtonban lévő lakásában: a férfi az ágyán feküdt, plüssmackóktól és egy üveg gintől körülvéve, a nyaka köré pedig cipőfűzőből és kanálból eszkábált házilagos kínzó- és kivégzőeszközt erősítettek.

A rendőrség öngyilkosságra gyanakodott, de az igazságügyi szakértők kételyeiket hangoztatták. Feltűnő volt az is, hogy halála előtt a kutató elkeseredett kampányt folytatott a Christie's cég aukciója ellen, amelyen Sir Arthur Conan Doyle, a világhírű detektív atyjának kéziratait akarták elárverezni részletekben. Green húsz éven át kutatta a Doyle-archívumot, és nem akarta, hogy az iratok szétszóródjanak.

Titokzatos halála előtt Green arról beszélt barátainak, hogy veszélyben érzi az életét. Feldúlt hangon hívta fel a The Times című tekintélyes londoni lapot is, és kijelentette, hogy bármi történik is vele, a Conan Doyle-archívummal kapcsolatos véleménye nem fog megváltozni. A hozzá legközelebb álló személyeknek összeesküvésre célozgatott, és azt mondta, hogy a vitatott irodalmi aukcióhoz köze van "egy amerikainak" is.

A The New Yorker című amerikai magazin kiderítette, hogy ez a rejtélyes figura nem más, mint Jon Lellenberg, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon egy magas beosztású tisztségviselője - Rumsfeld miniszter egyik főtanácsadója hírszerzési kérdésekben -, egyben a Sherlock Holmes Baráti Társaság (Baker Street Irregulars) egyik vezető tagja.

Ez utóbbi minőségében Lellenberg részt vett a vitatott árverési katalógus összeállításában, és Green halálakor Londonban tartózkodott a Sherlock Holmes Társaság ülése alkalmából. Barátainak elmondása szerint Green jól ismerte Lellenberget, és rettentesen félt tőle, nem akart találkozni vele. A gyanúba keveredett Pentagon-illetékes azonban állítólag holtbiztos alibit tud igazolni arra az éjszakára, amelyen a brit Doyle-kutató meghalt: feleségével és több más turistával együtt éppen részt vett a Hasfelmetsző Jack történetének helyszíneire szervezett idegenforgalmi túrán.

Lellenberg azt mondta a New York-i magazinnak, hogy csak nem sokkal korábban értesült Richard Greennek személye iránt táplált "paranoiájáról". Az amerikai hírszerzőtiszt és krimikutató szerint jellemző problémája a Sherlock Holmes-rajongóknak, hogy gyakran elmosódik előttük a csodálat és a fanatizmus közti határ. "Holmes egy vámpír, aki felfal egyeseket" - mondta. Barátai szerint a legvalószínűbb az, hogy a Sir Arthur Conan Doyle-hoz és főhőséhez, Sherlock Holmeshoz hasonlóan homoszexuális Green úgy követett el öngyilkosságot, hogy a bálványozott krimiszerző egyik elbeszéléséből ihletet merítve gyilkosságnak tüntesse fel a halálát és riválisára terelje a gyanút. A novella A Thor híd rejtélye című, amelyben egy dúsgazdag mágnás felesége úgy vet véget önkezével az életének, hogy halála gyilkosságnak tűnjék és azzal a házvezetőnőt vádolják.