Tűzoltás és arcoskodás a Vidám Parkban

Vágólapra másolva!
Picit komolyabb munkákhoz, nagyobb stresszhez szokott, a helyzet komikumán egyre nyíltabban mosolygó tűzoltók fröcskölik cérnavékony vízsugárral a szálloda makettjét, melynek ablakaira lángokat, tüzest festettek, komoly vészt imitálván. Megnéztük a Budapesti Vidám Park "arcát" és új játékát, ám a lánglovagos szerkezet nem egy nagy durranás - a hangulat viszont a régi, érdemes vissza-visszatérni néha. Nézze meg képeinket!
Vágólapra másolva!

Erős vízágyú helyett vízipisztoly: tétova félmosollyal fröcskölik a jól megtermett tűzoltók a műlángokat, este benne lesznek a Híradóban, a kollégák meg élcelődhetnek majd velük. A főnökük tüzet kér egy szőke, molett hölgytől, miközben elégedetten szemléli fiai tevékenységét. A helyszínre beengedett gyerekeknek - mint megtudjuk, egy egész osztály, Ági nénivel - piszkosul tetszik, ám feltűnik egy bohóc, így a tűzvész sem olyan érdekes már. Vödör kerül a kuncogó csibészek fejére, a többiek már hahotáznak, hangosan kacagnak, hiszen ez igen mulatságos.

A park igazgatónője is türelmes, elnéző a lurkókkal, de már szívesen megnyitná a sajtótájékoztatót. Tari Julianna röviden szól, bemutatja az új játékot, majd dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes beszél arról az 50 millió forintról, amit a Főváros ad a műemléki védettség alatt lévő játékok felújítására, megőrzésére, mert szerinte nem a modern játékok, hanem a régi körhinta és társai a liget igazi értékei. Bemutatják Vörös Zolit, a bohócot is, ő lesz a Vidám Park Arca. Lufihajtogás következik, a gyerekek vígan rikoltozzák, hogy "az egy kutya!" vagy "juj, egy nyuszi!", közben a főpolgármester helyettese és dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok is kipróbálják a pokoli toronyra nemigen emlékeztető játékot. Bár húsvét már elmúlt, a kicsik is felmehetnek locsolni egy kicsit, az újságírók meg nem bánják az ingyenjegyeket és a reggelit. Az új szerkezet célközönsége élvezi a játékot, az apróságok elvannak rajta, de igazából akadnak ennél jobb - bár régibb - masinák is a parkban. "Folytatásként Zoli játszik a gyerekekkel" - szól az igazgatónő, ez a végszó.

Forrás: [origo] Fábián Évi
Forrás: [origo] Fábián Évi

A tényleg ősöreg fa hullámvasút még egyben, bár erőteljesen nyikorog, a karbantartó bácsi meg elárulja, hogy néhanapján tesz egy-két kört, ő helyi karrierje tíz esztendejéből öt éven át felelt a látszólag rozoga szerkezetért. Ezer métert robogunk, ebből párat 28 méter magasan, 50 kilométer per órával - és a legszebb az egészben, hogy munkaidőben tesszük mindezt. A Looping Star csak 24 méterre megy fel, ellenben 75 kilométeres sebességgel zuhan lefelé, ráadásul megpördül egyszer, de nincs idő a rettegésre, olyan gyors az egész. Itt kínálnak élményfotót is, jobbára tébolyultan sikítozó vagy néma, holtsápadt arcokkal.

Az óráskerék feltétlenül jó annak, aki szeretné tudni, milyen a csúcson - csak hamar ereszkedik lefelé, holott szép a pesti oldalról ritkán látható panoráma. A jövőbéli hullámvasút-szimulátor olyan, mint egy rezgő, ugráló mosógép: aki szeretne németül beszélő, country zenét játszó, futurisztikus képeket, bizarr világot vetítő centrifugába beülni, de nem teheti meg, mert nem fér bele (vagy nem talál ilyet), annak a Venturer optimális választás.

Forrás: [origo] Fábián Évi
Forrás: [origo] Fábián Évi

Az Ikarusba semmiképp nem javallott beülni három hamburger és öt sör után, de onnan lehet integetni a Széchenyi-fürdő felé tartó bácsikáknak - ámbár lentről ez csak riadt, kétségbeesett kapálózásnak tűnhet. A fejjel lefelé lógó Viking hajó utasai úgy sikoltoznak, mint a tinilányok Torres Dani grimasza láttán, de a Hiphop nevű játék már nem olyan nagy szám.

Kifelé menet még a biztonsági szolgálat embereit is megkérdezzük, nem kell-e berúgott, harsány vendégeket kidobni a büfé környékéről, vagy nem másznak-e át a kerítésen nagyobb számban iskolából lógó szabadcsapatok, de nemleges választ kapunk. "Négyen vagyunk, nem stresszes a meló. Nyugi van, ezért szeretjük ezt a munkát. Igaz, csak egy hónapja vagyunk itt, de nem volt incidens" - legyintenek. Nagy szomorúságukra a munka során nem ülhetnek be egy körre a szellemvasútba, de nagy bajban lenének, ha egy csibész elfutna előlük és bebújna a Tükörútvesztőbe. Velünk sincs gondjuk, nem garázdálkodunk, kiballagunk fegyelmezetten. Dodzsem legközelebb.

A Budapesti Vidám Park jelenleg 6,5 hektárnyi területen üzemel, és negyven játékot kínál a vendégek számára. Mai formájában 1950 májusa óta működik. Elődei közül a Vurstli már az 1800-as évek eleje óta, az előkelő Angol Park pedig csaknem 100 éve létezik - ezek már akkor tömegesen vonzották a látogatókat, szórakozni vágyókat a Ligetbe.

A Vidám Park fél évszázaddal ezelőtt a Vurstli és az Angol Park összevonásával jött létre, így menekülhetett meg a fenyegető kitelepítéstől és a teljes hanyatlástól. A viszontagságoktól sem mentes időszakot szerencsére számos század eleji létesítmény túlélte. Például még ma is működik - felújítva, régi pompájában - az 1906-ban épített körhinta vagy az 1922 óta üzemelő, folyamatosan megújuló hullámvasút. Ezeket mára műemlékké nyilvánították.

Kalmár Csaba