Mit együnk-igyunk betegen, és mit ne?

V. Pálinka Napok, pálinka, Balatonalmádi, kóstolás
Vágólapra másolva!
Pálinkás öblögetés, kóla másnaposság ellen, fekete retek és sós gargarizálás - népi gyógymódok, amelyekkel nagyanyáink és a következő nemzedékek is gyógyítottak, vagy igyekeztek gyógyítani. Orvosokat és természetgyógyászokat kérdeztünk arról, hogy melyik élelmiszerrel kapcsolatos praktika alkalmas valóban a tünetek enyhítésére, és melyik árt inkább, mint használ.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Erős paprika torokfájásra

Az orvos véleménye: Az erős paprika kapszaicintartalma révén fájdalomcsökkentő, de egyes tanulmányok felvetették az összefüggést a szájüregi és nyelőcsődaganatok és a csípős ételek között, ezért nem javaslom, hogy túl sokat fogyasszanak belőle. Ráadásul a csípős csak átveri a szervezetet, mert a fogyasztása után endorfin szabadul fel, amely kellemes érzést okoz, emellett a kapszaicin az idegvégződéseket teszi rövid távon érzéketlenné, de a fájdalom hamar visszatér.

A természetgyógyász véleménye: A kapszaicin valóban átmeneti fájdalomcsökkentő hatású, emellett a csípős ételek fogyasztása fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, amelyek az étel lebontását segítik, tehát jó hatással van az emésztésre.

Sült citrom influenzára

Az orvos véleménye: A citromban nagy adag C-vitamin van, bár ez a hő hatására csökken, ezért inkább nyersen ajánlom.

A természetgyógyász véleménye: A citrom sütve egészen másra használható, mint nyersen. Nyersen a C-vitamin miatt esszük, sütve a vitaminnak ugyan lőttek, de egy sokkal jobb anyag keletkezik benne, egy természetes antibiotikum. Alkalmazható hörghurut, tüdőgyulladás és középfülgyulladás esetén is, egyéb módszerekkel kiegészítve.

Egy másik természetgyógyász szerint ugyanakkor a citrom vírus-, baktérium- és parazitaölő hatása a kinyert illóolajának köszönhető, amit hidegen sajtolnak ki a gyümölcsből, tehát sütés során veszít ebből a tulajdonságából.

Elkészítési javaslat: A citromot egészben betenni a sütőbe, addig sütni 180-200 fokon, amíg enyhén barnul, vagy kireped, ekkor folyékony a belseje. A levet még forrón teába kaparni.

Forrás: AFP

Kóla másnaposságra vagy gyomorbajra

Az orvos véleménye: Emésztési problémákra bevált, a másnaposságra nem feltétlenül ajánlanám, talán a gázok felszabadulását (böfögés) segíti, ezért megkönnyebbül a gyomor. A kólában foszforsav van, ami a gyomor pH-értékét csökkenti, azaz növeli a savasságot, így elősegíti az emésztést. A csontokban lévő kalciumtartalmat azonban csökkenti, ezért nincs jó hatással a fogakra.

A természetgyógyász véleménye: Másnaposságra még nem hallottam, viszont gyomorrontásra, vírusos hányásra, hasmenésre bevált módszer. Nem tudom, hogy manapság mennyi hatóanyag van benne a nevét adó kokacserjéből, de eredetileg a kokacserje levele az, amely jótékony hatással van az emésztésre, gyomorra. Ha tényleg már minden kijött, akkor meg lehet próbálni lassan kiskanálból kortyonként. Másnapra esetleg a gyömbérből készített főzet lehet jótékony, mert jó a hányinger ellen, vagy jeges borsmentatea ajánlott, mert gyomornyugtató és kiegyensúlyozza az epeműködést. A folyadékpótlás nagyon fontos, mert az alkohol vizet von el a szervezettől, ezért érzi magát rosszul az ember.

Pálinka gyomorbántalmakra vagy felső légúti megbetegedésekre

Az orvos véleménye: Gyomorfájdalom, gyomorgörcs esetén ellazítja az izmokat, ezért a tüneteket csökkentheti, de magát a betegséget súlyosbíthatja. Az alkohol fertőtlenítő hatása csak 70 százaléknál magasabb koncentrációban várható, ezért kérdéses, hogy enyhíti-e a felső légúti megbetegedéseket.

A természetgyógyász véleménye: Alapvetően én semmire nem ajánlom az alkoholos megoldásokat. Nekem valahogy nem összeegyeztethető a gyógyítással. Helyette: torok- és mandulagyulladásra a sós, langyos vizes gargarizálás, legalább napi tízszer. Helyette vagy mellette a zsályateás gargarizálás. Mandulagyulladásra a nyelvkaparást is ajánlják a lepedék eltávolítására, vagy túrós torokborogatást. (Langyos tehéntúrót egy-két réteg textilbe csomagolni, ezt a nyakra kötni, és bekötni még egy melegítő réteggel - gyapjúsállal például.) C-vitamin, sült citromos tea. Vöröshagymatea mézzel.

Vöröshagyma héja teának megfőzve megfázás ellen vagy a tüneteket enyhítendő

Az orvos véleménye: Nagyon sok ásványi anyag (például C-vitamin) van benne, ezért használhat.

A természetgyógyász véleménye: Nem csak a héja, az egész hagyma feje jó teának kifőzve, langyosan, sok mézzel. Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti.

A torokfájásra mézbe kevert pürésített fokhagyma és/vagy gyömbér alkalmazható. A gyömbérből főzet is készíthető (lereszelve forrás után 5-10 percig főzve). Gyulladáscsökkentő cseranyagokat tartalmaz, ezért a fájdalmat is enyhíti. Teának/teába és lábáztatásra is jó erős huruttal járó betegségeknél. (Lábáztatáshoz: sós meleg vízbe önteni belőle, 10-15 percig térdig lábat áztatni, utána a lábat megtörölni, bebugyolálni és pihentetni.) A mályvatea gyulladáscsökkentő hatású a torok és a garat területére, a hársfavirág teája pedig enyhén izzasztó hatású, segíti a hurut oldását (köptető).

Forrás: Táfelspicc

Fokhagyma immunerősítésre

Az orvos véleménye: A fokhagyma segít kiirtani a vírusokat és bacilusokat, ezért ajánlható.

A természetgyógyász véleménye: A fokhagyma általános immunerősítő, emellett féreghajtó is. Jó hatással van még a keringési rendszerre (például az érelmeszesedésre, mert vértisztító), jó meghűlésre, vírusos nyavalyákra, mert baktérium-, vírus- és élősködőölő.

Fekete retek mézzel

Az orvos véleménye: A retekben található nagy mennyiségű C-vitamin és a méz hatóanyagai segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A természetgyógyász véleménye: Elsősorban erősen letapadt hurutra jó. Elsődleges feladat a gyulladás csökkentése és a hurut oldódásának beindítása.

Elkészítési javaslat: A fekete retek belsejét kivájni, a közepébe mézet csepegtetni, és egy éjszakára állni hagyni.

Csípésre ecetes borogatás

Az orvos véleménye: A méh- és szúnyogcsípés lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így savas oldattal enyhíteni lehet, például ecetes vízzel vagy citromlével.

A természetgyógyász véleménye: Igaz. Az ecet mellett használhat a lándzsás útifű levele is, összerágcsálva és a csípésre nyomkodva.

Forrás: AFP

Kamillafőzet gyulladáscsökkentésre

Az orvos véleménye: A kamillatea és a kamillás ülőfürdő segíthet.

A természetgyógyász véleménye: A kamilla mellett a sült citrom, a gyömbér, a só, a propolisz és a körömvirág is gyulladáscsökkentő hatású. A kamilla hosszú távú alkalmazása ugyanakkor nem ajánlott, mert erősen szárító hatása van. Így ha belsőleg szeretnénk gyulladást csökkenteni - tea formájában - kiválthatjuk körömvirággal, és ugyanígy, külsőleges alkalmazásakor is.

Tőzegáfonya felfázásra

Az orvos véleménye: Akár áfonyalé, akár kapszula formájában is hatásos lehet.

A természetgyógyász véleménye: Igaz. Mellette hatásos a cickafarkteás ülőfürdő, sok C-vitamin és rengeteg víz és tea, cukor és méz nélkül, mert a lényeg a vízhajtás és a fertőtlenítés. Jó vízhajtó a csalán, mellé fertőtlenítő az aranyvesszőfű.

Kiegészítés: A vörösáfonya nyersen és aszalva is jó hatással van a húgyúti fertőzésekre arbutintartalma miatt. Ugyanakkor lúgosítani kell mellette, mert az arbutin lúgos környezetben fejti ki fertőtlenítő hatását. (A vörösáfonya 74-féle baktériumot megöl, ha a vizelet lúgos.)

Méz égési sérülésre

Az orvos véleménye: Inkább a hideg folyó vizet ajánlanám, hosszú ideig a csap alá tartva a sérült testrészt. Már másodfokú égési sérüléseknél feltétlenül keresse fel az orvosát a beteg!

A természetgyógyász véleménye: Az égett bőrfelületet azonnal hidegvíz alá tenni jó ideig, ezután jó rá az aloevera levele kettévágva vagy a körömvirág krém. Csak az első- és az apró felületű, apró hólyagos másodfokú sérülést kezeljük így. Elsősorban hűteni kell az égett felületet, de a felfakadt hólyagos égésre ne kenjünk semmit, forduljunk orvoshoz!

Az ókori Egyiptomban egyébként levendula-illóolajos mézzel borogatták az égési sérüléseket. Az 1920-as években egy francia vegyész, Maurice Gattefossé megégette a kezét, és mivel az első folyadék, ami a keze közelébe került, egy nagy tál levendulaolaj volt, abba mártotta bele égett kezét. Az égési sérülések maradandó nyomok nélkül eltűntek. Az aromaterápia elnevezés pedig éppen Gattefossétól származik - mondja egy másik természetgyógyász.

Egy mentőápolóval készült interjúnkból viszont az derült ki, égési sérülésre tilos bármit kenni hideg vízen és Betadine-on vagy hasonló fertőtlenítőszeren kívül!

Forrás: AFP

Csokoládé szomorúságra

Az orvos véleménye: A csokoládéban lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra. Mértéktelen fogyasztása viszont elhízáshoz vezet.

A természetgyógyász véleménye: A csokoládéban található kakaó és cukor valóban megemeli a boldogságérzetért felelős endorfinszintet, a teobromin a kakaóbab fő alkaloidja, ami a koffeinhez hasonló vegyület, tehát serkentőleg hat. A szintén alkotóelem EPA (feniletilamin) pedig az emberi testben hasonló reakciót okoz, mint a szerelem. Mindettől függetlenül nem ajánlom, hogy emiatt rengeteget együnk belőle.