Hiába a jó kés, ha nincs jó vágódeszka

vágódeszka
Vágólapra másolva!
Aki dolgozott már ide-oda csúszkáló, egyenetlen felületű vágódeszkán, az tudja, mekkora áldás egy olyan darab, amin nem kell az ujjunk levágásától rettegni. A jó deszka leginkább a méreten múlik, és a műanyag nem feltétlenül higiénikusabb a fánál.
Vágólapra másolva!

A méret a lényeg

A vágódeszka egyik alapkövetelménye, hogy gyorsan és biztonsággal lehessen rajta dolgozni éles késsel. Ennek egyik legfontosabb biztosítéka a súly: minél nehezebb a deszkánk, annál nagyobb biztonságban van az aprításkor a kés éle közelében levő kezünk.

Ha a konyhánkban összesen egy darab deszkának van hely, és fában gondolkozunk akkor semmiképpen se 1-2 centi vastag darabot válasszunk: 5-6 centi vastag deszkák vagy tömbök azok, amelyek már nem nagyon fognak ide-oda csúszkálni. A szálirány ízlés kérdése, láttunk már olcsó, évtizedes, a vágásfelülettel párhuzamosan futó rostú fából készült deszkát épen, és deformálatlanul, és a hentestömbökhöz hasonló, függőleges szálirányú kockákból készített méregdrága tömböt hónapok alatt kockáira hullani ugyanabban a háztartásban.

Ha a műanyagra esküszünk, akkor érdemes olyat keresni, amit profi helyeken használnak: a profi deszkák egyik hosszú oldalára szerelt, az asztallap szélén lelógó kis ütközők megakadályozzák, hogy az munka közben tőlünk elfele csússzon (felénk meg nem nagyon szokott mozogni).

A lap alakja teljesen ízlés kérdése, semmiféle praktikus előnye vagy hátránya nincsen a négyszög vagy kör, vagy akár pentagramma alakú deszkának.

Lehet kapni olyan vágódeszkát, amelynek munkafelületének szélén egy vályat fut körbe. Kerüljék az ilyen megoldást, mint az ördögöt, mert a munkafelületen minden egyes felületi megmunkálás csak megnehezíti a tisztítást és a lábos felé terelt levek útjába áll, hiába is hozták létre pontosan ilyen, lecsorgó levek felfogatása céljából azt a csatornát.

Egy fa, egy műanyag, három csili a kiegyensúlyozottság jegyében Forrás: Táfelspicc

Praktikum is van a világon

Akik a műanyag deszkára esküsznek, azok főleg a praktikus szempontokat domborítják ki. Az például tény, hogy a szélein lapátszerűen összehajtható kialakítást csak a műanyag tudja – ez pedig valóban roppant kényelmes lehet, ha nagyobb a deszkánk, mint a fazék szája, és nem szeretjük, ha az olyan nedves dolgok, mint a felvágott paradicsom leve szanaszét folynak.

Fa vagy műanyag

A két legalapvetőbb vágódeszkaanyag a fa és a műanyag (bár hallottunk üvegből készült darabokról is – el nem tudjuk képzelni, micsoda pearl harborja lehet az egy rendesen megélezett késnek). Előbbi általában könnyebben felel meg a súlyt illető elvárásoknak, viszont a közvélekedés szerint sokkal kevésbé higiénikus, mint a műanyag.

Pedig ez így ebben a formában nem igaz.

Egy 1993-as, Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai által publikált tanulmány szerint a fa vágódeszka az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9%-át megöli, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok nagyszerűen érzik magukat. A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni – ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett. addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített.

Persze, mint azt a kutatást végző Dean O. Cliver hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy akkor most nyugodtan hagyjunk mindent rárohadni a fa deszkánkra. Ugyanolyan alaposan tisztítani kell, mint eddig tettük – csak éppen nem kell idejétmúlt higiéniai előírások miatt a műanyaghoz ragaszkodni.

Praktikus tanácsok

  • A deszka alá érdemes konyharuhát tenni, ha csúszós a pult. Ez lehet nedves is, de akkor ügyeljünk arra, nehogy ottmaradjon, mert berohad
  • A fa deszka tisztítása klasszikus, szélesebb spaklival nagyon könnyen megoldható: az esetlegesen deszkára száradt maradékot sokkal egyszerűbb ezzel lekaparni, mint beáztatni a deszkát, aztán szivaccsal dörzsölni
  • A fa deszkát ne tisztítsák mosogatógépben, mert az abban normális vízhőmérséklet és vegyszerek a deszkát egyrészt tönkreteszik, deformálódni fog, másrészt szervezetünknek sincs szüksége még több vegyszermaradványra, amit a gépben a fa magába szív
  • A deszkát a nyáron érdemes tűző napra kitenni pár órára, ez remekül fertőtlenít és szagtalanít
  • A szagtalanítás másik működő módszere a deszka sóval-citromlével bedörzsölése, majd 30-45 perc múlva forró vízzel leöblítése.
  • A műanyag deszka tisztítása, mivel nem porózus, bármilyen vegyszeres mosással megoldható, nyugodtan használjunk fertőtlenítőt, vagy vágjuk be a mosogatógépbe
  • A keresztfertőzések megelőzése érdekében, ha egymás után több mindent vágunk a deszkán (például nyers baromfihús után salátának zöldségeket), tisztítsuk meg alaposan.

A legpraktikusabb tanács

  • Két deszka az ideális egy háztartásban, egy nagy nehéz, vastag darab, amikor komoly meló, nagy vagdalás a feladat, és egy kis vacak, vékony műanyag azokra az esetekre, amikor csak egy paradicsomot szeretnénk felkockázni, és már öblítjük is el az egészet egy pillanat alatt.