Spenót mazsolával és fenyőmaggal

Spenót mazsolával és fenyőmaggal, Váncsa
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 25 perc

Alapanyagok:

  • bő egy kiló spenó
  • négy evőkanál olívaolaj
  • egy gerezd fokhagyma
  • hat-hat evőkanál mazsola és fenyőmag
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Megmosom a spenótot, majd lábosba rakom a nedves leveleket, és további víz vagy bárminemű zsiradék hozzáadása nélkül közepes tűzön, fedő alatt öt percig párolom. Szűrőbe rakva egy kanál hátával kinyomkodom, valamelyest összevagdalom.

A szétnyomott (ellapított) fokhagymagerezdet az olajon aranysárgára pirítom, majd kidobom. Beleszórom a serpenyőbe a fenyőmagot és az előzőleg beáztatott, leszűrt és lecsöpögtetett mazsolát, közepes tűz fölött két percig kevergetem, aztán hozzáadom a spenótot, sózom és borsozom, párolom öt percig, és tálalom. Mángoldból is készíthető. Katalán étel, de különféle változatai Languedocban, Provence-ban, Liguriában, Lazióban Szicílián, sőt Görögországban is megtalálhatók.