Vágólapra másolva!
A porlevesek, alapok és zacskós tészták létjogosultságát a felhasználók elsősorban időhiánnyal és pénzügyi okokkal magyarázzák, ezért fogtunk egy tucatnyit ezekből a termékekből, és szembeküldtük őket valódi alapanyagokból, de adalékok, aromák, tartósítószerek és ízfokozók nélkül készült házi változataikkal. A két fegyvernem az idő és az ár voltak, és az esélytelen fél jó pályahosszal verte a másikat. 
Vágólapra másolva!

A recepteket kifejezetten a zacskós termékek alternítaváiként, sok esetben a zacskós étel teljesen röhejes koncepcióját követve dobtuk össze, de friss alapanyagokból. Az időt a házi változatoknál a friss alapanyagok pucolásával, felvágásával együtt számoltuk, a zacskósaknál a zacskón előírt időt vettük figyelembe (kivéve azt az esetet, ahol ezt hibásan tüntették fel a borítón). Mindegyik fogásból a zacskós termékekkel azonos mennyiséget készítettünk, és úgy számoltuk az árat.

Forrás: Táfelspicc


Maggi tészta bakonyi gombás szósszal
420 forint / 10 perc
durumtészta 76% (durumbúza, víz), zsíros tejpor, gomba 4,1% (csiperkeliszt, maltodextrin, csiperkedarabok), őrölt pirospaprika, növényi fehérje hidrolizátum (aroma, búzafehérje, növényi olaj), burgonyakeményítő, maltodextrin, vöröshagymaliszt, jódozott só, füstölt szalonnazsír (antioxidáns: rozmaring kivonat), ízfokozó (nátrium-glutamát), hidrogénezett növényi zsír, búzaliszt, fokhagymapor, aroma, színezék (paprika kivonat). Nyomokban tojást, szóját, zellert és halat tartalmazhat.

Tészta bakonyi gombás szósszal házilag
469 forint / 8:36 perc

100 g durumtészta 74 forint
2 dl 30%-os tejszín 200 forint
10 dkg csiperkegomba 90 forint
5 dkg füstölt húsos szalonna 80 forint
1 evőkanál olaj 10 forint
1 tkanál fűszerpaprika 10 forint
bors, só, víz 5 forint

Vizet forralok. Addig felkockázom a szalonnát, gombát és kevés olajon elkezdem pirítani. Amint felforr a víz, beleöntöm a tésztát. Amikor lepirultak az alapanyagok, megszórom paprikával, felöntöm a tejszínnel, sózom, borsozom, összeforralom, tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Dr Oetker császármorzsa alap
280ft + 1 evőkanál margarin, mert Dr Oetker margarinnal írja a császármorzsát (25 forintt) = 305 forint / 8 perc
Összetevők: búzadara, cukor, 9% mazsola, teljes tojáspor, sovány tejpor, tejsavópor, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, stabilizátor: dinátrium-difoszfát, aroma, étkezési só.

Császármorzsa házilag
277forint / 8 perc
Alapanyagok:
3 db tojás 120 forint
1 ek vaj 40 forint
1,5 dl tej 37 forint
15 dkg liszt 20 forint
1 ekanál cukor 20 forint
20 g mazsola 40 forint

A tejet elkeverem a sárgájával, a liszttel, egy csipet sóval és a fehérjék keményre vert habjával. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, beleöntöm a tojásos masszát és kevergetve, összetörve megsütöm.

Forrás: Táfelspicc

Dr Oetker cukormáz
215 forint / 1 perc
Összetevők: cukor, módosított keményítő, aroma, színezékek: béta-karotin, kármin.

Cukormáz házilag
35 forint /1 perc
Alapanyagok:
100 g porcukor 35 forint
3 tk víz

A cukrot és a vizet simára keverem. Kész. Ennyi. Megszilárdul a süteményen, tortán, akármin.
Ha színezni szeretném, pár csepp szörpöt, piros gyömölcs levét csepegtetem bele és elkeverem. Ha ízesíteném, akkor víz helyett szörppel keverem ki a cukrot.

Forrás: Táfelspicc

Dr Oetker tejberizs
280 forint +1/2 l tej (125 forint)= 405 forint / 10 perc
Összetevők: instant rizs (61%), cukor, kukoricakeményítő, módosított keményítő, sűrítőanyag: xantán-gumi, aroma.

Tejberizs házilag, gyorsan
215ft/18 perc
75 g rizottó rizs 75 forint
1/2 liter tej 125 forint
50 g cukor 15 forint

A rizst felteszem egy serpenyőben és folyamatos kevergetés mellett, a tejet fokozatosan adagolva puhára főzöm, a végén elkeverem benne a cukrot. A rizottórizsnek köszönhetően szuper ragacsos állaga lesz adalékanyagok nélkül.

Forrás: Táfelspicc

Knorr burgonyapüré pehely
345 forint + 3 dl tej (75 forint)+ 30 g margarin (20 ft)= 440 forint / 5 perc

Összetevők: burgonyapehely (99%), emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei), stabilizátorok (difoszfátok, citromsav), antioxidáns (nátrium-metabiszulfit, bha), kurkuma kivonat. A termék tejszármazékot és tojást tartalmazhat.

Burgonyapüré házilag
222 forint / 30 perc
Alapanyagok:
70 dkg burgonya 125 forint
3 dl tej 75 forint
10 g vaj 20 forint
só 2 forint

A burgonyát meghámozom, felkockázom, megfőzöm, összetöröm, sózom, kikeverem a forró tejjel és a vajjal.

Forrás: Táfelspicc

Knorr spaghetteria tészta 4 sajtos szósszal
379 forint / 10 perc
tojásos száraztészta 74% (durum búzadara, tojáspor), sajtporok 6,6% (ementáli, gouda, danbo, camembert, márványsajt, keménysajt, crescenza), ömlesztősó (trinátrium-citrát, dinátrium-foszfát), tejsavó), burgonyakeményítő, tejcukor, növényi zsír, só, élesztőkivonat, rizsliszt, metélőhagyma, tejfehérje, vöröshagymapor, aromák (gluténnel), savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-hidrogén-karbonát, citromsav), fűszerek (bors, kurkuma, fűszerpaprika), cukor, fűszerkivonatok (zellerrel), dextróz.

Négysajtos tészta házilag
360 forint / 8 perc
100 g durumtészta 74 forint
20 g márványsajt 68 forint
20 g mascarpone 52 forint
20 g gouda 35 forint
20 g ementáli 126 forint
só, bors 5 forint

Vizet forralok, sajtot reszelek. Kifőzöm a tésztát, leszűröm, visszarakom a forró lábosba, rászórom a sajtokat és összeforralom. Tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Knorr édes-savanyú csirkealappal készült édes-savanyú csirke
329 forintt + 940 forintt = 1269 forint / 15-20 perc
cukor, burgonyakeményítő, paradicsompüré por, vöröshagyma, só, növényi zsír, étkezési sav (citromsav), piros kaliforniai paprika 2,4%, zöld kaliforniai paprika, glükóz szirup, ananászlé koncentrátum 1,8%, élesztőkivonat, fűszerek (gyömbér 1%, koriander, kurkuma, római kömény, bors, görögszéna mag, cayenne-i bors, kardamom), dextróz, céklapor, fokhagymapor, fehérbor kivonat, aromák. Nyomokban glutént, tojást és tejet tartalmazhat.

Édes-savanyú csirke (a hozzávalókban a tasakos változaton előírt alapanyagokat követtük)
1040 forint / 6 perc
40 dkg csirkemellfilé: 500 forint
1 fej vöröshagyma: 40 forint
1 db piros kaliforniai paprika: 250 forint
15 dkg ananászkonzerv: 150 forint
(az eddig felsorolt alapanyagok kellenek a Knorr alaphoz is (940 forint))
fűszerek: só, gyömbér, cayenne-i bors: kb. 50 forint
1 ekanál cukor: 20 forint
1 evőkanál burgonyakeményítő: 20 forint
1 evőkanál olaj: 10 forint

A cukrot karamellizálom a serpenyőben, felöntöm egy deci vízzel, a hagymát laskára a húst hüvelykujjnyira a paprikát szeletekre vágom. A húst, hagymát, paprikát a karamellre dobom, elkeverem, ráöntöm a paradicsompürét, fűszereket, keményítőt, ha kell, egy kevés vizet és összeforralom az egészet, majd amikor a hús megpuhult belekeverem a lecsepegtetett ananászkockákat.

Forrás: Táfelspicc

Maggi tészta paprikáscsirke szósszal
420 forint / 10 perc (a folyamatleírásban megadott idő és munkafolyamatok alapján 10 perc minimum, hiába írnak 8 percet az első oldalon)
durumtészta 75% (durumbúza, dara, víz), sovány tejpor, burgonyakeményítő, őrölt pirospaprika 1,9%, tejszínpor, jódozott só, aroma(tej tartalmú), vöröshagyma, búzaliszt, hidrogénezett növényi zsír, ízfokozó: nátrium-glutamát, csirkezsír (antioxidáns:rozmaringkivonat), növényi fehérjehidrolizátum (búzatartalmú), maltodextrin, csirkehúspor (0,7%) színezék: paprikakivonat. Nyomokban tojást, szóját, zellert és halat tartalmazhat.

Tészta paprikáscsirke szósszal házilag
199 forint / 11:53 perc

100 g durumtészta 74 forint
50 g darált hús: 60 forint
50 g vöröshagyma 40 forint
1 evőkanál olaj 10 forint
1 tkanál fűszerpaprika 10 forint
bors, só, víz 5 forint

Vizet forralok. A hagymát finomra vágom, és a darált csirkehússal együtt kevés olajon megpirítom - közben a felforrt vízbe teszem a tésztát -, paprikával megszórom, felöntöm 1 dl vízzel, sózom, borsozom, összeforralom, leturmixolom, és elkeverem a megfőtt és leszűrt tésztával.

Forrás: Táfelspicc

Knorr házias daragaluska leves
359 forintt / 15 perc
daragaluska 71% (búzadara, növényi zsír, tojásfehérje por, liszt (rizs, búza), tojássárgája por, térfogatnövelőszer (nátrium-karbonát), svanyúságot szabályozó (nátrium-citrát), csomósodást gátló (kálcium-karbonát), só, szerecsendió, jódozott só, burgonyakeményítő, növényi zsír, aromák, élesztőkivonat, gyümölcscukor, só, marhahúslékivonat, szárított zöldségfélék (vöröshagyma, sárgarépa, metélőhagyma) maltodextrin, zöldséglé koncentrátum (almalé, vöröshagymalé, sárgarépalé), fűszerek (zellermag, szerecsendió, bors, fűszerpaprika, lestyán, fokhagyma), cukor

Daragaluska leves
180 forint / 17:23 perc

100 g répa 20 forint
50 g karalábé 30 forint
50 g fehérrépa 15 forint
egy evőkanál olaj 10 forint
1 tojás 40 forint
4 ekanál dara 20 forint
só, bors 5 forint
20 g vöröshagyma 40 forint
3/4 l víz

A lereszelt zöldségeket az olajon megfuttatom, felöntöm egy liter forrásban lévő vízzel, sózom, borsozom. Amíg újra felforr, elkészítem a galuskát: a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket a sóval felverem. A sárgákat elkeverem a puha vajjal és a darával, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot is. Közvetlenül a levesbe szaggatom vizes evőkanállal, nem piszkálom, különben szétesik. Öt perc múlva kész a leves.

Forrás: Táfelspicc

Knorr milánói makaróni alap
199 + 834 forint = 1033 forint / 12-15 perc
Összetevők: 25% paradicsompüré por, keményítő (kukorica, burgonya), búzaliszt, dextróz, só, cukor, vöröshagymapor, növényi zsír, tyúkzsír, fűszerek (fűszerpaprika, bazsalikom, oregánó, petrezselyemlevél, rozmaring, kakukkfű), fokhagymapor, élesztőkivonat, maltodextrin, aromák, antioxidáns (rozmaringkivonat).

Milánói makaróni vagy mi a rák, házilag (a hozzávalókban a tasakos változaton előírt alapanyagokat követtük)
979 forint / 8 perc

10 dkg tészta 74 forint
20 dkg reszelt gouda 350 forint
10 dkg bacon 300 forint
10 dkg gomba 90 forint
2 ek olaj 20 forint
(az eddig felsorolt alapanyagok kellenek a Knorr alaphoz is (834 forint))
fűszerek: só, bazsalikom, oregánó kb. 50 forint
75 g konzervparadicsom 75 forint
1 kis fej vöröshagyma 15 forint
só, bors 5 forint

A hagymát apróra vágom, a felszeletelt sonkával és gombával megpirítom az olajon, felöntöm a paradicsommal és fűszerezem. Kb. 1 perc forralás után kész, mehet a tésztára.

Forrás: Táfelspicc

Knorr szamócaleves gyümölcsdarabokkal
249 forint +1/2 liter tej (125 forint) = 374 forint / 10 perc
cukor, módosított burgonyakeményítő, sovány joghurtpor 8%, szárított szamócadarabok 4,1%, étkezési sav (almasav), só, szőlőcukor, növényi olaj, vitaminok (C, E, B6, B1, folsav, B12) maltodextrin, aroma, színezék (kárminsav, céklalé)

Erdei gyümölcs vagy szamócaleves gyümölcsdarabokkal
285 forint / 1:06 perc
10 dkg fagyasztott erdei gyümölcs vagy szamóca: 140 forint
1 evőkanál cukor: 20 forint
1/2 liter tej 125 forint
Az alapanyagokat összeturmixolom (a gyümölcsöt ki se olvasztom). Pár szem gyümölcsöt félreteszek, apróra vágom (közben kiolvad) és a kész levesbe dobálom, tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Dr Oetker Tiramisu krémpor
349 + 62,5 forint (1/4 l tej) = 411 forint/3 perc
cukor, 11% amarettini darabok(cukor, búzaliszt, sárgabarack mag, tojásfehérje, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, aroma, pálmamag-olaj) módosított keményítő, glükózszirup, pálmazsír, 5,5% mascarpone sajtpor, instant zselatin, emulgeálószerek: E471, E472a, E472e, aroma, sűrítő anyag: karragén, kávé kivonat, tejfehérje, étkezési só, szinezék: béta-karotin

A termék - ha jól értjük - a tiramisu receptbe való mascarponét hivatott kiváltani azzal, hogy ezt a port 250 ml tejjel elkeverjük.

2,5 dl mascarpone: 639 forint / 0 perc

A tiramisu receptjét itt találják.

A végeredmény: 18:6 a házi koszt javára. És akkor az egészségügyi vonatkozásokról, a zacskós termékek adalékanyagtartalmáról még nem is beszéltünk.